Zioła, które warto zbierać
Gdy tylko wybierzesz się za miasto, rozejrzyj się wokół, czy nie rosną tam lecznicze zioła. Maj to doskonały czas na zbiory. Nie trzeba wcale zbierać ogromnej ilości roślin, by potem cieszyć się ich leczniczą mocą. Najlepiej zbierać je w słoneczny, suchy dzień do koszyka lub płóciennej torby, unikać foliowych torebek. Susz je w ciemnym przewiewnym pomieszczeniu lub uchylonym piekarniku w temperaturze 30°C .
Mniszek lekarski
Działa rozkurczowo na drogi żółciowe. Ale nie tylko. Młode kwiaty można suszyć lub zrobić syrop na kaszel: gotuj je krótko z wodą i sokiem z cytryny. Odwar połącz z cukrem, pogotuj, przelej do słoika.
Pokrzywa
Najlepiej ścinać całą młodą roślinę, zanim zacznie kwitnąć. Świeże listki można jeść jak szpinak. Po ususzeniu zerwij suche liście i przechowuj w szczelnym, szklanym lub metalowym pojemniku.
Rumianek
Zbieraj go, gdy kwiaty są w pełnym rozkwicie. Pomiń te o żółknących lub brązowych płatkach. Rumianek susz w ciemnym i suchym miejscu, rozkładając kwiaty w pewnej odległości od siebie.
Glistnik
Sok ze świeżo ściętej łodygi to lek na kurzajki i brodawki. Na później przygotuj ocet z glistnika: 2 siekane rośliny zalej 250 ml octu winnego, odstaw w ciemne miejsce na 30 dni.
Zobacz także: