Zioła, które warto zbierać

​Gdy tylko wybierzesz się za miasto, rozejrzyj się wokół, czy nie rosną tam lecznicze zioła. Maj to doskonały czas na zbiory. Nie trzeba wcale zbierać ogromnej ilości roślin, by potem cieszyć się ich leczniczą mocą. Najlepiej zbierać je w słoneczny, suchy dzień do koszyka lub płóciennej torby, unikać foliowych torebek. Susz je w ciemnym przewiewnym pomieszczeniu lub uchylonym piekarniku w temperaturze 30°C .

Zbieraj tylko młode i jędrne rośliny, oczyść je od razu z ziemi, zanieczyszczeń i owadów.
Zbieraj tylko młode i jędrne rośliny, oczyść je od razu z ziemi, zanieczyszczeń i owadów.123RF/PICSEL

Mniszek lekarski

Działa rozkurczowo na drogi żółciowe. Ale nie tylko. Młode kwiaty można suszyć lub zrobić syrop na kaszel: gotuj je krótko z wodą i sokiem z cytryny. Odwar połącz z cukrem, pogotuj, przelej do słoika.

Pokrzywa

Najlepiej ścinać całą młodą roślinę, zanim zacznie kwitnąć. Świeże listki można jeść jak szpinak. Po ususzeniu zerwij suche liście i przechowuj w szczelnym, szklanym lub metalowym pojemniku. 

Rumianek

Zbieraj go, gdy kwiaty są w pełnym rozkwicie. Pomiń te o żółknących lub brązowych płatkach. Rumianek susz w ciemnym i suchym miejscu, rozkładając kwiaty w pewnej odległości od siebie.

Glistnik

Sok ze świeżo ściętej łodygi to lek na kurzajki i brodawki. Na później przygotuj ocet z glistnika: 2 siekane rośliny zalej 250 ml octu winnego, odstaw w ciemne miejsce na 30 dni. 

Zobacz także:

Chleb ziołowy z serem cheddarStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas