Reklama

Zioła na słodką chorobę

Nasiona, owoce i napary pomogą wyregulować cukier.

Zioła nigdy nie zastąpią insuliny, ale mogą wspomóc leczenie cukrzycy. W końcu to one były pierwszymi lekami stosowanymi już przed wiekami w przypadku słodkiej choroby.

W tej chwili znanych jest ok. 200 substancji pochodzenia roślinnego, które obniżają poziom cukru we krwi. Jednak tylko dla kilkunastu z nich przeprowadzone zostały badania naukowe potwierdzające ich skuteczność.

Zioła nie dla każdego

Wybierając preparat ziołowy, zwróć uwagę na wskazania do jego stosowania. W cukrzycy typu 1, w której leczenie polega na podawaniu insuliny, stosowanie ziół obniżających poziom cukru jest niewskazane. Mogłyby doprowadzić do zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi. W cukrzycy typu 2 zioła działają bardzo korzystnie. Zwiększają wydzielanie insuliny i poprawiają tolerancję glukozy (cukier jest wolniej wchłaniany z przewodu pokarmowego).

Reklama

Strąki fasoli

Zawarta w niej fasolamina zmniejsza stężenie glukozy po posiłku i pobudza wydzielanie insuliny z trzustki. Dwie łyżki rozdrobnionych strąków fasoli zalej szklanką chłodnej wody i pozostaw na 4-6 godz. Potem zagotuj, odstaw na 30 min, przecedź. Pij rano i wieczorem po szklance.

Ostropest plamisty

Zawiera sylimarynę, która wspomaga pracę wątroby. Przygotuj napar. Łyżeczkę zmielonych nasion ostropestu zalej szklanką wrzątku, parz pod przykryciem 10-15 minut. Pij trzy razy dziennie. Efekty widoczne są już po dwóch tygodniach.

Czarna jagoda

W liściach borówki, popularnie nazywanej czarną jagodą, znajduje się substancja podobna do insuliny. Liczne badania potwierdziły, że napar z liści jagody zmniejsza wydalanie cukru z moczem, a jednocześnie sprawia, że w organizmie wzrasta tolerancja na węglowodany.

Kozieradka

Jej nasiona - bogate w błonnik, saponiny i proteiny - zwiększają wydzielanie insuliny. Łyżeczkę nasion kozieradki namocz na noc w 250 ml ciepłej wody. Rano rozgnieć, przecedź i wypij. Taki wyciąg pij przez kilka tygodni. Po tym czasie poziom cukru powinien wrócić do normy.

Świat i Ludzie 33/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama