Zioła pomogą na ból brzucha i biegunkę
Jest wiele ziół, które skutecznie walczą z biegunką, łagodzą ból brzucha, działają rozkurczowo.
Tak działają liście babki lancetowatej, kłącze pięciornika, ziele rdestu ptasiego, jagody, kora dębu, ziele cząbru, liście orzecha włoskiego, koniczyna polna, kolendra, liście poziomki. Dzięki zawartym w nich garbnikom, które uszczelniają błonę śluzową jelit, stolce stają się mniej płynne. Działają też ściągająco.
Nalewka z zielonych orzechów włoskich lub napar z suszonych liści (zbieranych w czerwcu) stosuje się na biegunkę o podłożu bakteryjnym, na zatrucia pokarmowe, w nieżytach przewodu pokarmowego. Napar z suszonych liści przygotujesz z 1-2 łyżeczek. Zalej je szklanką wrzątku, przykryj i odstaw do naciągnięcia na 10-15 minut. Pij na czczo.
Innym sposobem na biegunkę jest mieszanka liści jeżyn, jagód i kłącza pięciornika. Przygotuj 40 g liści jeżyn oraz po 20 g owoców jagód i kłącza pięciornika. Wszystkie składniki wymieszaj. 2 łyżki mieszanki wsyp do rondla, zalej 1 i 1/2 szklanki wody. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu 5 min. Odstaw na 10 min, przecedź. Pij 1-3 razy dziennie po pół szklanki.
Z łyżeczki liści babki lancetowatej i łyżeczki mięty oraz szklanki wody przygotuj odwar (gotuj 3 min od chwili wrzenia) na biegunkę. Pij 3 razy dziennie po pół szklanki.
Zobacz również: