Marzysz o świeżym pieczywie? Wykorzystaj patent z jabłkiem!
W piekarni kusi nas zapach pieczywa. Zakupiony bochenek przynosimy do domu i na drugi dzień okazuje się, że jest gumowaty lub twardy. Jak zachować świeżość pieczywa? Poznaj ten niebanalny trik!

Zobacz również:
- Kim Kardashian i Rihanna głównymi bohaterkami Met Gali 2025. Jednak nie tylko one zaskoczyły
- Azjatycka roślina i jej zaskakujące właściwości. Pomoże w uzależnieniach?
- Dlaczego młodzi robią kompulsywne zakupy? Zjawisko doom spendingu to narastający problem
- Sąsiedzki spór o szpilki i kafelki. Kara okazała się bardzo wysoka
Koniec z czerstwym pieczywem. Jak przechowywać chleb?
Odpowiednie przechowywanie pieczywa to podstawa. Tymczasem bochenek krojony w piekarni i zamykany szczelnie w foliowym worku nie ma szans na przetrwanie.
Efekt? Po kilku dniach zacznie pleśnieć. Zatem co należy zrobić? Przede wszystkim powinniśmy przepakowywać pieczywo do lnianego worka. Możemy go kupić lub uszyć. Inną opcją jest przechowywanie chleba w chlebaku. Na rynku są dostępne różne wzory, ale większość z nich opiera się na szczelnym zamknięciu. Dlatego warto nie patrzeć na wzornictwo, ale na dopływ powietrza.
Trik z jabłkiem zadziała? Efekt cię zaskoczy
Pieczywo nie lubi ciepłych pomieszczeń. Dlatego dobrze, aby chlebak nie stał przy kaloryferze. Jeżeli chcemy, aby chleb nie zrobił się gumowaty po kilku godzinach od kupienia, warto obok niego postawić pokrojone jabłko. Aromat owocu sprawi, że pieczywo nie będzie czerstwe na drugi dzień.
Zobacz także: