Reklama

Aglio olio - najszybszy makaron dla niespodziewanych gości

Wpuść prostotę włoskiej kuchni do swego domu. Goście pojawili się nie w porę? Nieważne. Poświęć kwadrans na przygotowanie aglio olio i ciesz się ich zachwytem.


Składniki na 4 porcje:

0,5 kg makaronu spaghetti
3 świeże drobno posiekane papryczki chili
(mogą być też w płatkach)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
100 g parmezanu w kawałku
1 drobno siekany pęczek pietruszki (opcjonalnie)
sól

Przygotowanie (15 minut):

1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

2. Rozgrzej w garnku oliwę i przez chwilę obsmażaj papryczki. Dodaj czosnek i obsmażaj jeszcze 3 sekundy.

3.  Natychmiast dodaj odcedzony wcześniej makaron i całość, smażąc, wymieszaj. Przypraw niewielką ilością soli. Wrzuć pietruszkę i wymieszaj.

Reklama

4. Przełóż makaron do dużej miski i zetrzyj na niego parmezan.

CHEF RADZI:

Jeśli masz w domu szynkę parmeńską lub serano, możesz nią wzbogacić danie, dorzucając spore kawałki przed podaniem makaronu.

Patrycja Wąsiakowska

Przepis pochodzi z książki "Gotuj jak TOP CHEF"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy