Aglio olio - najszybszy makaron dla niespodziewanych gości
Wpuść prostotę włoskiej kuchni do swego domu. Goście pojawili się nie w porę? Nieważne. Poświęć kwadrans na przygotowanie aglio olio i ciesz się ich zachwytem.

Składniki na 4 porcje:
0,5 kg makaronu spaghetti 3 świeże drobno posiekane papryczki chili(mogą być też w płatkach) 2 drobno posiekane ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek extra vergine 100 g parmezanu w kawałku 1 drobno siekany pęczek pietruszki (opcjonalnie) sól
Przygotowanie (15 minut):
1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
2. Rozgrzej w garnku oliwę i przez chwilę obsmażaj papryczki. Dodaj czosnek i obsmażaj jeszcze 3 sekundy.
3. Natychmiast dodaj odcedzony wcześniej makaron i całość, smażąc, wymieszaj. Przypraw niewielką ilością soli. Wrzuć pietruszkę i wymieszaj.
4. Przełóż makaron do dużej miski i zetrzyj na niego parmezan.
CHEF RADZI:
Jeśli masz w domu szynkę parmeńską lub serano, możesz nią wzbogacić danie, dorzucając spore kawałki przed podaniem makaronu.
Patrycja Wąsiakowska
Przepis pochodzi z książki "Gotuj jak TOP CHEF"