Bezmięsny żurek z wasabi i ziemniaczanym purée
Para doskonała.
Składniki
- 1 l wywaru z jarzyn
- 300 ml zakwasu żytniego na żurek
- 1 duży ogórek kiszony lub małosolny starty na tarce o dużych oczkach
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 1 łyżka oleju rzepakowego
na purée
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka koperku posiekanego
- 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
W garnku podgrzej olej i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj zakwas, wywar z jarzyn, chrzan, majeranek i wasabi. Na patelni podsmaż (bez tłuszczu, tylko na ogórkowej wodzie) ogórka kiszonego, po czym wrzuć do zupy wraz z przyprawami.
Całość zagotuj. Z ziemniaków ugotowanych w posolonej wodzie przygotuj puree z dodatkiem szczypiorku, koperku i natki. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na maśle i wymieszaj z puree. Żurek podawaj z ziemniakami.