Reklama

Bezowe gniazdka

Urocze minibezy sprawdzą się wspaniale podczas każdego przyjęcia.

Składniki

  • 5 białek
  • 260 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • 2 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 500 g serka mascarpone
  • 50 g śmietany kremówki
  • borówki amerykańskie, jeżyny i listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie sztywna piana. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładamy porcje piany, tak żeby powstało gniazdko z zagłębieniem. Pieczemy 30 minut w 120°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezy ok. 2,5 godziny. 

2. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na białą masę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i czubkiem noża wyjmujemy ziarenka. Dodajmy je do śmietany i ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kilka rozgniecionych owoców, by nadać masie kolor i ponownie chwilę miksujemy. Łączymy zmiksowane żółtka ze śmietaną oraz serkiem mascarpone i delikatnie mieszamy. 

Reklama

3. Na każdą bezę nakładamy porcję kremu, a następnie ozdabiamy je owocami oraz listkami mięty. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy