Bezowe gniazdka
Urocze minibezy sprawdzą się wspaniale podczas każdego przyjęcia.
Składniki
- 5 białek
- 260 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- laska wanilii
- 500 g serka mascarpone
- 50 g śmietany kremówki
- borówki amerykańskie, jeżyny i listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie sztywna piana. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładamy porcje piany, tak żeby powstało gniazdko z zagłębieniem. Pieczemy 30 minut w 120°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezy ok. 2,5 godziny.
2. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na białą masę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i czubkiem noża wyjmujemy ziarenka. Dodajmy je do śmietany i ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kilka rozgniecionych owoców, by nadać masie kolor i ponownie chwilę miksujemy. Łączymy zmiksowane żółtka ze śmietaną oraz serkiem mascarpone i delikatnie mieszamy.
3. Na każdą bezę nakładamy porcję kremu, a następnie ozdabiamy je owocami oraz listkami mięty.
Zobacz także: