Cannelloni ze szpinakiem
To świetny pomysł na łatwy i tani posiłek. Mieszaj więc składniki, doprawiaj i do pieca!
Posiekać cebulę i czosnek, zeszklić mieszając na 1 łyżce oleju, dodać rozmrożony szpinak, sól i pieprz. Dusić 10 min, ostudzić. Wymieszać z połową parmezanu, bułką tartą i pianą ubitą z 1 białka. Papryki piec 30 min w temp. 200°C, obrać ze skóry.
Z mąki, 3 jaj, reszty oleju i 1 łyżki wody zagnieść ciasto, przykryć, odstawić na 30 min. Rozwałkować na placek, pokroić na długie paski o szer. 10 cm. Na brzegu paska ułożyć kawałek papryki i łyżkę szpinaku. Zawinąć rulonik, odciąć, powtarzać.
Szynkę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dosypać 3 łyżki mąki, wlać mleko i bulion, gotować 5 min. Ostudzić, dodać żółtko, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Ruloniki ustawiać w foremce, zalać sosem, posypać serem, piec 40 min w temp. 200°C.