1. Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy i studzimy.
2. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy serek śmietankowy i czekoladę, mieszamy. Nadal energicznie mieszając, łączymy z przesianą mąką, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Gdy masa jest za gęsta, dodajemy trochę wody lub mleka.
3. Dwie płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy osiem porcji, łyżką nadajemy im na blasze okrągły kształt. Osiem kolejnych porcji wykładamy na drugą blachę. Obie wstawiamy do piekarnika. Ciastka pieczemy 10-15 minut w 180ºC na jasnozłoty kolor. Przechowujemy je w szklanym lub metalowym pojemniku, dzięki czemu będą kruche, a także zachowają smak i aromat.