Ciastka z czekoladą

Co powiesz na coś słodkiego do popołudniowej kawy? Domowe wypieki idealnie okraszą kawowe popołudnie.

Do ciasta możesz dodać łyżkę kakao, skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, posiekane orzechy albo drobne suszone owoce
Do ciasta możesz dodać łyżkę kakao, skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, posiekane orzechy albo drobne suszone owoce123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 10 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 8 dag kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki, poza czekoladą, przełożyć do miski, zagnieść ciasto, na koniec dorzucić kropelki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować z nich kule. Kule rozkładać na dużej płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczyć. Między krążkami zachować odstęp.

2. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C (włączone grzanie góra-dół, termoobieg wyłączyć). Po 5 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 10 minut. Gorącą blachę ostrożnie wyjąć z pieca. Ciastka zdejmować po wystygnięciu. Przechowywać do pięciu dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu - w puszce lub słoju.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Ciasto marchewkoweInteria.tv
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas