Ciastka z czekoladą
Co powiesz na coś słodkiego do popołudniowej kawy? Domowe wypieki idealnie okraszą kawowe popołudnie.
Składniki
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 10 dag masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 8 dag kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki, poza czekoladą, przełożyć do miski, zagnieść ciasto, na koniec dorzucić kropelki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować z nich kule. Kule rozkładać na dużej płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko rozpłaszczyć. Między krążkami zachować odstęp.
2. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C (włączone grzanie góra-dół, termoobieg wyłączyć). Po 5 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 10 minut. Gorącą blachę ostrożnie wyjąć z pieca. Ciastka zdejmować po wystygnięciu. Przechowywać do pięciu dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu - w puszce lub słoju.
Zobacz także: