Ciasto strażackie
Kruche ciasto z kremem i pyszną, wiśniową masą z przepisu Ewy Wachowicz.
Przepis pochodzi z 316. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dorzucić zimne masło i posiekać. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać nożem i wyrobić rękoma. Uformować kulę, podsypać mąką i rozwałkować. Przełożyć do foremki na tartę (średnica 28 cm) i wstawić do lodówki na ½ godziny. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami do ślepego pieczenia (można użyć grochu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier i piec przez kolejny kwadrans. Wiśnie odcedzić na sicie. Do garnka wlać 2 szklanki kompotu, zagotować. W ½ szklanki kompotu zimnego rozpuścić budyń. Wlać do wrzącego kompotu, wymieszać. Wsypać wiśnie. Przełożyć na upieczony spód i zostawić do wystudzenia. Zimną śmietanę ubić w wysokim, najlepiej metalowym naczyniu. Uperfumować cukrem waniliowym i przełożyć na ciasto z budyniem. Wyrównać i udekorować startą czekoladą