Domowe sajgonki. Jak je zrobić?

Kuchnia azjatycka cieszy się od dawna popularnością na Zachodzie. Dania kuchni chińskiej, wietnamskiej czy japońskie można zamówić w wielu lokalach specjalizujących się w danej kuchni lub serwujących kuchnię fusion. Jednak, by cieszyć się znanymi smakami, nie trzeba wybierać się do restauracji. Można z pomocą prostego przepisu samodzielnie przygotować w domu sajgonki.

Sajgonki możesz podać jako przekąskę
Sajgonki możesz podać jako przekąskę© Panthermedia

Przepis na domowe sajgonki

Domowe sajgonki nie są trudnym daniem do przygotowania, ale zajmują sporo czasu. Ich przyrządzenie zajmuje nawet kilka godzin, biorąc pod uwagę wszystkie poszczególne kroki. Jednak w efekcie otrzymujemy kilkanaście dużych i pożywnych sajgonek.

Składniki

  • 16 okrągłych arkuszy papieru ryżowego - do 140 g;
  • 350 g mięsa mielonego;
  • 60 g cienkiego makaronu ryżowego;
  • 2 łyżki oleju do smażenia;
  • 1 mała cebula;
  • 1 nieduża marchew;
  • 10 g suszonych grzybów mun;
  • 20 g świeżego imbiru;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 2 łyżki sosu rybnego;
  • Natka pietruszki lub kolendry;
  • 250 ml oleju do usmażenia sajgonek;

Farsz do sajgonek może być różny w zależności od tego, co lubimy. Mięso łatwo zastąpimy samymi warzywami lub owocami morza. Chińskie wiosenne naleśniki możemy także podać na słodko — z owocami czy czekoladą w środku. Wytrawny farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w szczelnym pojemniku w lodówce. Dzięki temu wszystkie smaki w wypełnieniu się wymieszają.

Domowe sajgonki: Przygotowanie

Pierwszym krokiem jest umycie, obranie i posiekanie warzyw na drobne kawałki. Grzyby mun namaczamy w wodzie, by spuchły i zmiękły. W międzyczasie należy rozgrzać głęboką patelnię, na którą wlewamy dwie łyżki oleju. Następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i marchew, które smażymy kilka minut do zeszklenia się cebuli.

Do warzyw na patelni dodajemy mięso, posiekany czosnek i starty imbir. Następnie do farszu do sajgonek dorzucamy grzyby i całość smażymy przez kilka minut. W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron mieszamy z usmażoną mieszanką warzywno-mięsną. Do farszu dodajemy sos sojowy i ryby. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez ok. 10 minut. Do gotowego nadzienia wsypujemy posiekaną natkę kolendry lub pietruszki.

W kolejnym kroku przygotowujemy miskę z letnią wodą oraz arkusze papieru ryżowego. Pojedynczy płatek papieru można namaczać przez chwilę w misce lub ostrożnie zwilżyć za pomocą pędzelka. Arkusz powinien zrobić się elastyczny i przezroczysty. Na arkusz nakładamy trochę farszu i składamy sajgonkę, począwszy od zagięcia boków do środka.  Następnie zwijamy całość w rulonik.

Tak przygotowane sajgonki należy jeszcze obsmażyć z każdej strony na patelni w głębokim oleju. Na mocno rozgrzany tłuszcz wykładamy kilka rulonów z farszem. Muszą one mieć miejsce, by się nie skleić w trakcie smażenia.

Wonton chińskie pierożki z pieczarkami i imbiremStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas