Domowe sajgonki. Jak je zrobić?
Kuchnia azjatycka cieszy się od dawna popularnością na Zachodzie. Dania kuchni chińskiej, wietnamskiej czy japońskie można zamówić w wielu lokalach specjalizujących się w danej kuchni lub serwujących kuchnię fusion. Jednak, by cieszyć się znanymi smakami, nie trzeba wybierać się do restauracji. Można z pomocą prostego przepisu samodzielnie przygotować w domu sajgonki.

Przepis na domowe sajgonki
Domowe sajgonki nie są trudnym daniem do przygotowania, ale zajmują sporo czasu. Ich przyrządzenie zajmuje nawet kilka godzin, biorąc pod uwagę wszystkie poszczególne kroki. Jednak w efekcie otrzymujemy kilkanaście dużych i pożywnych sajgonek.
Składniki
- 16 okrągłych arkuszy papieru ryżowego - do 140 g;
- 350 g mięsa mielonego;
- 60 g cienkiego makaronu ryżowego;
- 2 łyżki oleju do smażenia;
- 1 mała cebula;
- 1 nieduża marchew;
- 10 g suszonych grzybów mun;
- 20 g świeżego imbiru;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 2 łyżki sosu rybnego;
- Natka pietruszki lub kolendry;
- 250 ml oleju do usmażenia sajgonek;
Farsz do sajgonek może być różny w zależności od tego, co lubimy. Mięso łatwo zastąpimy samymi warzywami lub owocami morza. Chińskie wiosenne naleśniki możemy także podać na słodko — z owocami czy czekoladą w środku. Wytrawny farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w szczelnym pojemniku w lodówce. Dzięki temu wszystkie smaki w wypełnieniu się wymieszają.
Domowe sajgonki: Przygotowanie
Pierwszym krokiem jest umycie, obranie i posiekanie warzyw na drobne kawałki. Grzyby mun namaczamy w wodzie, by spuchły i zmiękły. W międzyczasie należy rozgrzać głęboką patelnię, na którą wlewamy dwie łyżki oleju. Następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i marchew, które smażymy kilka minut do zeszklenia się cebuli.
Do warzyw na patelni dodajemy mięso, posiekany czosnek i starty imbir. Następnie do farszu do sajgonek dorzucamy grzyby i całość smażymy przez kilka minut. W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron mieszamy z usmażoną mieszanką warzywno-mięsną. Do farszu dodajemy sos sojowy i ryby. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez ok. 10 minut. Do gotowego nadzienia wsypujemy posiekaną natkę kolendry lub pietruszki.
W kolejnym kroku przygotowujemy miskę z letnią wodą oraz arkusze papieru ryżowego. Pojedynczy płatek papieru można namaczać przez chwilę w misce lub ostrożnie zwilżyć za pomocą pędzelka. Arkusz powinien zrobić się elastyczny i przezroczysty. Na arkusz nakładamy trochę farszu i składamy sajgonkę, począwszy od zagięcia boków do środka. Następnie zwijamy całość w rulonik.
Tak przygotowane sajgonki należy jeszcze obsmażyć z każdej strony na patelni w głębokim oleju. Na mocno rozgrzany tłuszcz wykładamy kilka rulonów z farszem. Muszą one mieć miejsce, by się nie skleić w trakcie smażenia.