Ewa Wachowicz: Alternatywy dla klasycznego sernika. Co ciekawego przygotować?
Sernik to nieodłączny element świąt. Każdy z nas ma swoje ulubione wersje, ale warto raz na jakiś czas wyjść poza klasyczne schematy i spróbować czegoś nietypowego. W tym roku zachęcam do eksperymentowania z dodatkami i sposobami przygotowania, które odmienią smak tego wypieku.

Ile domów, tyle przepisów na sernik. Można też celowo postawić na coś bardziej oryginalnego. Warto zaskoczyć gości czymś zupełnie innym, na przykład wersją z korzennym spodem z ciasteczek, z nutą pomarańczy, czekolady czy nawet z warstwami kajmakowymi. Na początek dzielę się przepisem na sernik… gotowany!
Sernik gotowany

Składniki:
- 1 kg twarogu
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 laska wanilii
- 2 budynie śmietankowe
- 250 g masła
- orzechy włoskie
- migdały
- herbatniki maślane
Dekoracja:
- lukier
Opis przygotowania:
Masło roztopić w garnku. Jajka wybić do miski. Dodać cukier oraz miąższ z laski wanilii. Zmiksować. Wymieszać z serem (wcześniej dwukrotnie przepuścić go przez maszynkę). Wsypać budyń. Zmiksować. Przełożyć do garnka z masłem. Wymieszać.
Podgrzewać, cały czas mieszając. Zagotować.
Na spodzie tortownicy ułożyć herbatniki. Dodać uprażone i drobno posiekane orzechy włoskie oraz migdały. Zalać masą serową. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Udekorować orzechami włoskimi. Wystudzić.
Ozdobić lukrem (sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem, cukru dać tyle, ile zabierze).
Sernik czekoladowy

Inna propozycja to sernik czekoladowy.
Składniki:
- 150 g razowych herbatników pełnoziarnistych
- 50 g masła
- 1 tabliczka czekolady do dekoracji
Masa:
- 1 puszka mleka zagęszczonego na kajmak
- ¼ szklanki mleka zagęszczonego słodzonego
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 500 g sera białego
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru
Opis przygotowania:
Herbatniki pokruszyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem. Wlać roztopione masło. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 23 cm). Ubić tłuczkiem. Piec przez 8 minut w temp. 180 st. C.
Puszkę mleka gotować w wodzie przez 3 godziny. Wystudzić. Gotowy kajmak przełożyć do garnka. Wlać mleko. Wymieszać i podgrzać. Wylać na podpieczony spód. Wyrównać. Posypać orzechami włoskimi.
Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać jajka. Posłodzić. Uperfumować miąższem z laski wanilii i dobrze zmiksować. Wlać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować.
Masę wylać na spód z kajmakiem i orzechami. Wyrównać. Wstawić na 30 minut do piekarnika (temp. 180 st. C). Po wystudzeniu przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.
Po tym czasie udekorować wiórkami czekolady (wystarczy zetrzeć ją na tarce).
Sernik pomarańczowy
W okresie świąt sprawdzi się też sernik pomarańczowy. Do jego wykonania nie będzie potrzebny piekarnik.
Składniki:
- 160 g herbatników czekoladowych
- garść orzechów laskowych prażonych
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1kg twarogu z wiaderka
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 3 galaretki pomarańczowe
- 1/2 szklanka wody
- skórka otarta z pomarańczy
- Zdobienie
- gorzka czekolada
- plastry suszonej pomarańczy
Opis przygotowania
Masło roztopić w rondelku. Herbatniki pokruszyć do robota. Dosypać orzechy laskowe i zmiksować. Przesypać do miski. Wlać masło i dobrze wymieszać. Gdy zacznie przypominać mokry piasek przełożyć do tortownicy (średnica 24-25 cm, blaszka wyścielona papierem do pieczenia). Ubić i schłodzić w lodówce.
Zimną śmietankę ubić. Ser przełożyć do miski. Wsypać cukier puder i wymieszać.
Do kubka wlać pół szklanki wrzątku i w nim rozpuścić galaretki. Przestudzić.
Do miski przełożyć ser a do niego przestudzone galaretki i ubitą śmietankę. Dodać startą skórkę z pomarańczy i zmiksować. Masę serową przełożyć na spód z ciasteczek. Wyrównać i schłodzić w lodówce.
Wierzch zimnego sernika udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą. Ozdobić plastrami suszonych pomarańczy.
I na koniec kolejny nietypowy przepis na sernik, bo z dodatkiem ziemniaków.
Sernik z dodatkiem ziemniaków

Składniki:
- 250 g mąki
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 300 g sera białego półtłustego
- 100 g sera śmietankowego
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- laska wanilii lub cukier waniliowy
Ponadto:
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Opis przygotowania:
Składniki na ciasto szybko wyrobić i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta rozwałkować i wykleić nim wysmarowaną masłem formę.
Ser i ziemniaki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę o małych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę, dodając stopniowo masę serowo-ziemniaczaną i ser śmietankowy. Przełożyć do formy z ciastem.
Brzegi tarty posmarować jajkiem. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i nałożyć je na tartę formując kratkę. Całość jeszcze raz posmarować jajkiem i wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Niech święta będą czasem na eksperymenty kulinarne, nowe smaki i wspólne chwile Sernik to nie tylko przysmak, ale także symbol polskiej tradycji, który od wieków łączy rodziny.









