Ewa Wachowicz: Dodatki do jaj. Na co postawić?
Jajka w polskiej tradycji wielkanocnej to symbol odradzającego się życia. To też produkt, który jest obecny w świątecznym menu w każdym domu bez wyjątku. Dzisiaj chcę się z wami podzielić pomysłami na dodatki do jajek.

Podczas Wielkanocy jajka smakują wyjątkowo! Jeśli zafarbowaliśmy je wcześniej w łupinach cebuli (mają dzięki temu lekko brązowy kolor), to wystarczy tylko sól i pieprz - magia świąt nadaje im czegoś wyjątkowego.
Majonezy smakowe do wielkanocnych jajek

Jeśli nie macie czasu lub z innych powodów nie jesteście w stanie przygotować dodatków do jajek, to można przekroić je na pół i podać z majonezem i szczypiorkiem. Jako dodatek sprawdzą się też majonezy smakowe.
Składniki:
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka białego octu winnego
- ¾ szklanki oleju
Sos bazyliowy:
- 3 łyżki majonezu
- garść liści bazylii
- pieprz kolorowy
Sos koperkowy:
- 3 łyżki majonezu
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sos pomidorowy:
- 3 łyżki majonezu
- 3 suszone pomidory z oliwy
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
Opis przygotowania:
Do żółtek dodać sól, musztardę i łyżkę octu winnego. Wymieszać trzepaczką. Małym strumieniem wlać olej, cały czas ucierając - aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Na bazie majonezu można przygotować sosy smakowe, np. bazyliowy, koperkowy czy pomidorowy.
Listki bazylii drobno posiekać, dorzucić do majonezu, przyprawić i wymieszać.
Posiekany koperek połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.
Suszone pomidory drobno pokroić. Dodać majonez i słodką paprykę. Wymieszać.
Jajka z pastą jajeczną
Prostą, ale jednak nie do końca oczywistą opcją, będą jajka z… pastą jajeczną.
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g twarogu
- 2 łyżki musztardy
- tabasco
- sos worcester
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- marynowane ogórki
- marynowana papryka
Opis przygotowania:
Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito razem z twarogiem. Dodać musztardę, sosy tabasco i worcester, sól i pieprz. Wymieszać.
Pastę nałożyć do wydrążonych białek - przy pomocy cukierniczego rękawa, dość finezyjnie.
Dekorować marynowanymi ogórkami, papryką i natką pietruszki.
Jajka w towarzystwie buraczków ćwikłowych
Jajka “lubią” też towarzystwo buraczków ćwikłowych.
Składniki:
- ½ kg - buraków czerwonych
- 3 łyżeczki - chrzanu ze słoiczka
- ½ łyżeczki - chrzanu świeżo startego
- sok z połowy cytryny
- sól i cukier do smaku
Opis przygotowania
Buraki umyć i ugotować. Wystudzić, obrać i zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z chrzanem i przyprawić sokiem z cytryny (można zastąpić octem), sola i cukrem.
Jajka z sosem szczawiowym

Pojawił się już w warzywniakach i na straganach szczaw. Najczęściej wykorzystujemy go do zrobienia zupy, a doskonały jest też jako dodatek do sosu.
Składniki:
- jajka
- pęczek liści szczawiu
- 200 g jogurtu
- ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- łyżka musztarda
- sól
- pieprz
- szczypior
Opis przygotowania:
Jajka ugotować na twardo.
Szczaw umyć i osuszyć. Do miksera wrzucić szczaw, czosnek, dodać jogurt, majonez i musztardę, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Na talerz nałożyć sos a na nim połówki jajek. Przyprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać szczypiorem.
Tarta jak mazurek

Myślę, że nietypowe będzie wykorzystanie gotowanych jajek w tarcie i przygotowanie tarty jak mazurka.
Składniki:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
Nadzienie:
- 2 cebule czerwone
- 1 łyżka masła
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Zdobienie:
- 3 jajka na twardo
- 2 białe kiełbasy
- 1 łyżka smalcu gęsiego
- świeży tymianek
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić i wysiekać. Wybić jajko, dodać wodę. Zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować schłodzone ciasto, następnie wykleić nim spód i boki formy na tartę (foremka powinna być wysmarowana masłem i wysypana mąką). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obciążeniem piec przez 15 minut, przez kolejny kwadrans bez.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebule pokrojone w piórka. Na drugiej patelni rozgrzać smalec i zezłocić na nim pokrojone w plasterki kiełbasy.
Jogurt przełożyć do miski. Wybić jajka. Roztrzepać miotełką. Wsypać ser żółty starty na jarzynowej tarce. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić podsmażoną i wystudzoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.
Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jaj oraz plasterki usmażonej kiełbasy.
Zapiec w temp. 180 st. C (wystarczy 15-20 minut).
Podawać na ciepło. Można udekorować - chociażby świeżym tymiankiem.
Pomysłów na wykorzystanie jajek i dodatków (albo do nich albo z nimi) nie brakuje. Wierzę, że powyższe opcje na pewno przypadną wam do gustu.