Ewa Wachowicz: Sałatki bez majonezu. Sprawdzone pomysły na pyszne potrawy

Niektórzy nie wyobrażają sobie sałatki bez majonezu, inni z kolei robią wszystko, by go wyeliminować. Aby usatysfakcjonować kulinarnie obie grupy postanowiłam podzielić się przepisami na takie, które nie mają go w swoim składzie. Niemniej jednak są bardzo smaczne, ale też pożywne.

Ewa Wachowicz poleca sałatki bez majonezu
Ewa Wachowicz poleca sałatki bez majonezufeniksplArchiwum autora

Sałatka warzywna z kuskusem

Myśląc o sałatce warzywnej wydaje nam się, że podstawowym składnikiem muszą być ziemniaki. Otóż niekoniecznie. Co powiecie na taką, gdzie "królował" będzie kuskus? Oto przepis.

Składniki:

  • 250 g kuskusu,
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie,
  • 6 łyżek oliwy spod pomidorów,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 ogórek,
  • mozzarella lub feta,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryczka chili świeża lub suszona,
  • bazylia,
  • natka pietruszki.

Opis przygotowania:

Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Do ciepłej, ale już nie gorącej kaszy, dodać pokrojone w paski suszone pomidory oraz oliwę - kuskus wchłonie cały smak i aromat suszonych pomidorów.

Do wystudzonej kaszy z suszonymi pomidorami dodać pokrojoną w paski paprykę oraz ogórek wraz ze skórką - również pokrojony w paski. Następnie dorzucić ser pokrojony w kostkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną papryczką chili. Dodać posiekaną zieleninę i wszystko razem lekko przemieszać.

Są dwa warianty tej sałatki - pikantny i delikatny. Jeśli lubimy potrawy ostre, dodajemy słoną, najlepiej grecką, fetę oraz świeżą chili (z pestkami lub bez, przy czym z pestkami potrawa będzie naprawdę bardzo ostra). Jeżeli natomiast preferujemy kuchnię łagodniejszą, używamy mozzarelli oraz dosłownie szczypty papryczki chili suszonej lub suszonej i drobno zmielonej.

Sałatka z buraczkami ćwikłowymi

Sałatka z buraków ćwikłowychfeniksplINTERIA.PL

Buraki ćwikłowe to świetne składniki na sałatkę. Poniżej zdrowa i pyszna sałatka z buraczkami.

Składniki:

  • 4 średnie buraki ćwikłowe,
  • 200 g sera koziego,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • garść żurawiny,
  • 1 szklanka soku malinowego,
  • 1 gałązka tymianku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • kilka pomidorów suszonych,
  • sól,
  • pieprz.

Opis przygotowania:

Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym tymiankiem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez ok. 30 minut.

W osobnym naczyniu wymieszać żurawinę z sokiem z malin i odstawić na ok. 20 minut. Gdy zmiękną, podgrzać na patelni - do momentu, aż powstanie mus.

Ser pokroić w kostkę, wymieszać z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Dodać mus. Całość ozdobić posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiemArchiwum autora

Kolejna propozycja to sałatka z kurczakiem. Jeśli jednak macie pod ręką inny rodzaj mięsa, na przykład z indyka, to także się sprawdzi.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 sałata lodowa,
  • 1 papryka,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 20 oliwek,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • 50 g sera żółtego,
  • curry.

Sos

  • 1 ząbek - czosnku,
  • 1 łyżeczka - musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka - musztardy ziarnistej,
  • 1 łyżka - miodu,
  • 2 łyżki - soku z cytryny,
  • olej lniany,
  • ½ łyżeczki - soli,
  • 1 łyżeczka - oregano.

Opis przygotowania:

Pierś z kurczaka posypać przyprawą curry i upiec na ruszcie (można to zrobić na patelni). Pozostawić do wystygnięcia. Sałatę lodową poszarpać na małe kawałki, paprykę i ser żółty pokroić w kostkę, pomidory na ósemki, cebulę w półplasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do dużej miski, dodać kukurydzę i oliwki.

Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą. Dodać obydwie musztardy, sok z cytryny i miód. Dokładnie wymieszać. Doprawić oregano i dolać olej lniany - małymi porcjami.
Gotowym sosem polać sałatę, dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć upieczoną pierś z kurczaka - pokrojoną w wąskie paseczki.

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiemArchiwum autora

Kolejna propozycja to ta na sałatkę z tuńczykiem.

Składniki:

  • różnego rodzaju sałaty,
  • 20 oliwek czarnych,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 2 pomidory,
  • 1 jajko na twardo,
  • 1 papryka,
  • 200 g tuńczyka z puszki.

Sos francuski:

  • ¼ szklanki białego octu winnego,
  • ½ szklanki oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru.

Opis przygotowania:

Sałaty poszarpać do miski. Dorzucić oliwki, kapary, pokrojone pomidory, jajka, paprykę oraz tuńczyka.

Do octu dodać sól, następnie cukier, czosnek i musztardę. Cienkim strumyczkiem wlać oliwę.

Sałatkę wymieszać i zalać sosem.

Sałatka z gruszką i kozim serem

Ewa Wachowicz poleca sałatkę z gruszką i kozim seremArchiwum autora

Na sam koniec efektowna i oczywiście równie smaczna sałatka z gruszką i kozim serem.

Składniki:

  • różnego rodzaju sałaty,
  • rukola,
  • 4 pomidory koktajlowe,
  • 2 gruszki,
  • 100 g sera koziego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 garść orzechów laskowych,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego.

Opis przygotowania:

Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać ocet, miód, pokrojone w kostkę gruszki i posiekane orzechy (bez skórki). Lekko przesmażyć i wyłożyć na sałaty i rukolę w misce. Dodać ser kozi pokrojony w kostkę.

Opcji na sałatki jest bez liku - dosłownie! Wykorzystajcie powyższe przepisy i dodajcie (a może odejmijcie) dowolne składniki. Będzie pyszne, zdrowo i pożywnie. Gwarantuję.

"Ewa gotuje": Charczo. Gruzińska zupa gulaszowaPolsat