Ewa Wachowicz: Sałatki bez majonezu. Sprawdzone pomysły na pyszne potrawy
Niektórzy nie wyobrażają sobie sałatki bez majonezu, inni z kolei robią wszystko, by go wyeliminować. Aby usatysfakcjonować kulinarnie obie grupy postanowiłam podzielić się przepisami na takie, które nie mają go w swoim składzie. Niemniej jednak są bardzo smaczne, ale też pożywne.

Spis treści:
Sałatka warzywna z kuskusem
Myśląc o sałatce warzywnej wydaje nam się, że podstawowym składnikiem muszą być ziemniaki. Otóż niekoniecznie. Co powiecie na taką, gdzie "królował" będzie kuskus? Oto przepis.
Składniki:
- 250 g kuskusu,
- 10 suszonych pomidorów w oliwie,
- 6 łyżek oliwy spod pomidorów,
- 1 papryka czerwona,
- 1 ogórek,
- mozzarella lub feta,
- sól,
- pieprz,
- papryczka chili świeża lub suszona,
- bazylia,
- natka pietruszki.
Opis przygotowania:
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Do ciepłej, ale już nie gorącej kaszy, dodać pokrojone w paski suszone pomidory oraz oliwę - kuskus wchłonie cały smak i aromat suszonych pomidorów.
Do wystudzonej kaszy z suszonymi pomidorami dodać pokrojoną w paski paprykę oraz ogórek wraz ze skórką - również pokrojony w paski. Następnie dorzucić ser pokrojony w kostkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną papryczką chili. Dodać posiekaną zieleninę i wszystko razem lekko przemieszać.
Są dwa warianty tej sałatki - pikantny i delikatny. Jeśli lubimy potrawy ostre, dodajemy słoną, najlepiej grecką, fetę oraz świeżą chili (z pestkami lub bez, przy czym z pestkami potrawa będzie naprawdę bardzo ostra). Jeżeli natomiast preferujemy kuchnię łagodniejszą, używamy mozzarelli oraz dosłownie szczypty papryczki chili suszonej lub suszonej i drobno zmielonej.
Sałatka z buraczkami ćwikłowymi

Buraki ćwikłowe to świetne składniki na sałatkę. Poniżej zdrowa i pyszna sałatka z buraczkami.
Składniki:
- 4 średnie buraki ćwikłowe,
- 200 g sera koziego,
- 200 ml mleka kokosowego,
- garść żurawiny,
- 1 szklanka soku malinowego,
- 1 gałązka tymianku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- kilka pomidorów suszonych,
- sól,
- pieprz.
Opis przygotowania:
Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym tymiankiem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec przez ok. 30 minut.
W osobnym naczyniu wymieszać żurawinę z sokiem z malin i odstawić na ok. 20 minut. Gdy zmiękną, podgrzać na patelni - do momentu, aż powstanie mus.
Ser pokroić w kostkę, wymieszać z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Dodać mus. Całość ozdobić posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.
Zobacz również: Niezawodne patenty na schabowego. Zawsze się sprawdzają
Sałatka z kurczakiem

Kolejna propozycja to sałatka z kurczakiem. Jeśli jednak macie pod ręką inny rodzaj mięsa, na przykład z indyka, to także się sprawdzi.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 sałata lodowa,
- 1 papryka,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 20 oliwek,
- ½ puszki kukurydzy,
- 50 g sera żółtego,
- curry.
Sos
- 1 ząbek - czosnku,
- 1 łyżeczka - musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka - musztardy ziarnistej,
- 1 łyżka - miodu,
- 2 łyżki - soku z cytryny,
- olej lniany,
- ½ łyżeczki - soli,
- 1 łyżeczka - oregano.
Opis przygotowania:
Pierś z kurczaka posypać przyprawą curry i upiec na ruszcie (można to zrobić na patelni). Pozostawić do wystygnięcia. Sałatę lodową poszarpać na małe kawałki, paprykę i ser żółty pokroić w kostkę, pomidory na ósemki, cebulę w półplasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do dużej miski, dodać kukurydzę i oliwki.
Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą. Dodać obydwie musztardy, sok z cytryny i miód. Dokładnie wymieszać. Doprawić oregano i dolać olej lniany - małymi porcjami.
Gotowym sosem polać sałatę, dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć upieczoną pierś z kurczaka - pokrojoną w wąskie paseczki.
Sałatka z tuńczykiem

Kolejna propozycja to ta na sałatkę z tuńczykiem.
Składniki:
- różnego rodzaju sałaty,
- 20 oliwek czarnych,
- 1 łyżka kaparów,
- 2 pomidory,
- 1 jajko na twardo,
- 1 papryka,
- 200 g tuńczyka z puszki.
Sos francuski:
- ¼ szklanki białego octu winnego,
- ½ szklanki oliwy,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cukru.
Opis przygotowania:
Sałaty poszarpać do miski. Dorzucić oliwki, kapary, pokrojone pomidory, jajka, paprykę oraz tuńczyka.
Do octu dodać sól, następnie cukier, czosnek i musztardę. Cienkim strumyczkiem wlać oliwę.
Sałatkę wymieszać i zalać sosem.
Sałatka z gruszką i kozim serem

Na sam koniec efektowna i oczywiście równie smaczna sałatka z gruszką i kozim serem.
Składniki:
- różnego rodzaju sałaty,
- rukola,
- 4 pomidory koktajlowe,
- 2 gruszki,
- 100 g sera koziego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 garść orzechów laskowych,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego.
Opis przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać ocet, miód, pokrojone w kostkę gruszki i posiekane orzechy (bez skórki). Lekko przesmażyć i wyłożyć na sałaty i rukolę w misce. Dodać ser kozi pokrojony w kostkę.
Opcji na sałatki jest bez liku - dosłownie! Wykorzystajcie powyższe przepisy i dodajcie (a może odejmijcie) dowolne składniki. Będzie pyszne, zdrowo i pożywnie. Gwarantuję.