Ewa Wachowicz: Śledzie na święta. Garść prostych przepisów
Śledzie to klasyczny element świątecznego menu, który można serwować na wiele różnych sposobów. W oleju, w occie, w pomidorach czy z chrzanem. Te wyraziste w smaku ryby sprawdzają się zarówno jako postne danie, jak i wykwintna przystawka na wigilijnym czy świątecznym stole. Jak je przygotować? Dzisiaj podpowiem.

Śledzie. Nie tylko smak, ale też wartości odżywcze!
Mięso śledzi zawiera pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, żelazo i magnez, a także dużo zdrowych tłuszczów. W sklepach znajdziemy je w wielu gatunkach i wersjach: świeże (zielone), solone (np. matiesy - najtłustsze i najdelikatniejsze, uliki - młode, konserwowane w solance), wędzone (piklingi - lekko solone i uwędzone, kipery - duże, moczone w solance, a potem wędzone w zimnym dymie), oraz marynowane w zalewie octowej, np. rolmopsy - filety rolowane z cebulą, ogórkami i kaparami.
Na początek warstwowa sałatka śledziowa.
Sałatka śledziowa

Składniki:
- 500 g śledzi w oleju
- 1 kg ziemniaków
- 5 buraków ćwikłowych
- 3 marchewki
- ½ l majonezu
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponieważ gotują się dłużej (około dwóch godzin). Przestudzone buraki obrać i zetrzeć na talerz na tarce o dużych oczkach (takich jak na barszcz). Na drugi talerz zetrzeć obrane ziemniaki, na trzeci marchew. Cebulę pokroić w drobną kostkę i posolić. Śledzia pokroić na paski.
Na spodzie dużej miski ułożyć ziemniaki, na nie cienką warstwę majonezu, cebulki i śledzi. Przyprawić pieprzem. Nałożyć marchewkę, majonez, buraczki i ponownie majonez. Doprawić pieprzem. Kolejne warstwy to ziemniaki i majonez. Gotowy "tort" śledziowy oprószyć jajkiem na twardo - utartym na tarce o drobnych oczkach.
Kolejna propozycja to śledzie w sosie musztardowo-śmietanowym.
Śledzie w sosie musztardowo-śmietanowym

Składniki:
- 6 filetów śledziowych solonych
- 1 duża cebula
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- szczypta pieprzu
Opis przygotowania:
Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie ryby osuszyć, Pokroić na zgrabne romby.
W misce umieścić musztardy, śmietanę i majonez. Dodać pokrojoną cebulę, przyprawić pieprzem, wymieszać. Dodać kawałki śledzi i ponownie delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby "się przegryzły"
Kolejny przepis to śledzie po grecku - nie może ich zabraknąć w moim świątecznym menu.
Śledzie po grecku

Składniki:
- 400 g płatów śledziowych
- 400 g marchewki
- 400 g cebuli
- 100 g rodzynek
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- ½ szklanki oleju
Opis przygotowania:
Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimnej wody na godzinę, by oddały nadmiar soli.
Marchew ugotować w całości (powinna być lekko twarda). Po wyjęciu z wody przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w "ósemki" (jeśli są duże - trzeba podzielić je na 16 kawałków).
Na patelnię wlać olej (najlepiej o neutralnym smaku) i jeszcze na zimny tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę. Dusić chwilę cały czas mieszając - do momentu, gdy cebula straci swą surowość, ale zachowa jędrność. W żadnym wypadku nie powinna się zeszklić, a tym bardziej zezłocić! Następnie dodać rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Wymieszać i zestawić z ognia.
Ryby odcedzić i pokroić w centymetrowe paski. Dodać do wystudzonych jarzyn i wymieszać. Przełożyć do miski, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły warzywnymi smakami.
Jeśli kupi się płaty solone, dobrze jest je samemu zamarynować. Wystarczy zagotować wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Tą miksturą trzeba zalać śledzie na kilka dni.
Na sam koniec śledzie w oleju dyniowym.
Śledzie w oleju dyniowym

Składniki:
- ½ kg śledzi w oleju
- garść śliwek suszonych
- garść orzechów włoskich
- 1 szalotka lub ½ cebuli
- olej z pestek dyni
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Śledzie pokroić na kawałki, cebulę w kosteczkę, śliwki w kostkę lub paski. Orzechy uprażyć i posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoika i zalać olejem. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Śledzie to nie tylko smak, ale także kulinarna swoboda - każdy sposób podania pozwala na nowe odkrycia i niezapomniane chwile przy stole. Zwłaszcza świątecznym!









