Gotowanie na odchudzanie

Proste sposoby, jak ograniczyć ilość spożywanych kalorii w trakcie gotowania.

Warzywa najzdrowsze będą surowe. Jeśli już musisz je smażyć - smaż je jak najkrócej
Warzywa najzdrowsze będą surowe. Jeśli już musisz je smażyć - smaż je jak najkrócej© Panthermedia

Zawiesiste sosy zamiast mąką ziemniaczaną zagęszczaj uduszonymi i zmiksowanymi warzywami (np. cebulą, marchewką, selerem). Podobnie postępuj z zupami.

Zupy gotuj na wywarze z indyka lub kurczaka (nie na wieprzowinie). Mięso powinno być bez skóry. Pożegnaj się też z zasmażką i śmietaną. Zabielaj je najwyżej odrobiną mleka lub jogurtu.

Mięso gotuj na parze, piecz w piekarniku albo grilluj. Zainwestuj też w dobrą patelnie na której można smażyć bez tłuszczu. Jeśli już musisz użyć oleju, patelnię posmaruj pędzelkiem - zużyjesz znacznie mniej tłuszczu.