Grillowana pierś z kurczaka w aromatycznej marynacie

Szukasz pomysłu na lekki obiad? Grillowana pierś z kurczaka to zawsze dobry pomysł!

Soczystą pierś z kurczaka podawaj z sałatką i ryżem
Soczystą pierś z kurczaka podawaj z sałatką i ryżem123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • łyżka miodu
  • garść pomidorków koktajlowych
  • duża garść dowolnej sałaty, roszponki, rukoli itp.
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i obieramy z błonek, następnie każdą ostrym nożem dzielimy na dwa cieńsze filety.

2. Z oleju (lub oliwy), miodu oraz przypraw przygotowujemy marynatę. Obtaczamy w niej mięso i zostawiamy na 30 minut.

3. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, lekko osączamy i układamy na rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie grilla ok. 20 minut. Dookoła układamy pomidorki obtoczone w pozostałej marynacie. Grillujemy na rumiano z obu stron. Podajemy z pomidorkami na liściach sałaty.

Zobacz także:

Sałatka z grillowanymi gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimiStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas