Gulasz z indyka
Składniki
- 500 g piersi z indyka
- 4-5 marchewek
- 2 czerwone cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Marchewki obierz, pokrój w słupki. Cebule obierz z łupin, pokrój w talarki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Oprósz papryką, solą i pieprzem. Przełóż do miseczki. Na patelnię wrzuć cebulę oraz marchewkę. Mieszając smaż 2-3 min.
Dodaj pomidory, przecier oraz bulion. Duś ok. 10 min. Dodaj usmażone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię oraz oregano. Podgrzewaj ok. 5 minut.
Zobacz także:
+17