Reklama

Hummus z dynią i imbirem

Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na hummus z dynią i imbirem.

Czas przyrządzenia: 1 godzina

Składniki

  • 300 g ciecierzycy z puszki (najlepiej gotowanej na parze)
  • 200 g dyni
  • 1 łyżka tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • Sól

Przygotowanie hummusu z dynią i imbirem

Dynię kroimy w kostkę. Mieszamy ją z cynamonem, gałką muszkatołową i suszonym imbirem, a następnie układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

Pieczemy w temperaturze 180°C do miękkości (15-25 minut). Upieczoną dynię przekładamy do malaksera. Dodajemy ciecierzycę, świeży imbir, sok z cytryny, czosnek oraz tahini. Miksujemy całość na gładką masę.

Przyprawiamy do smaku ostrą papryką oraz solą.

Zobacz także:

Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: hummus
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy