Hummus z dynią i imbirem
Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na hummus z dynią i imbirem.
Składniki
- 300 g ciecierzycy z puszki (najlepiej gotowanej na parze)
- 200 g dyni
- 1 łyżka tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- Sól
1 min
Przygotowanie hummusu z dynią i imbirem
Dynię kroimy w kostkę. Mieszamy ją z cynamonem, gałką muszkatołową i suszonym imbirem, a następnie układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Pieczemy w temperaturze 180°C do miękkości (15-25 minut). Upieczoną dynię przekładamy do malaksera. Dodajemy ciecierzycę, świeży imbir, sok z cytryny, czosnek oraz tahini. Miksujemy całość na gładką masę.
Przyprawiamy do smaku ostrą papryką oraz solą.
Zobacz także: