Idealne wsparcie dla zdrowia o tej porze roku. Banalnie proste przepisy Ewy Wachowicz
Zdrowe koktajle to prosty sposób na dostarczenie witamin i energii, szczególnie potrzebnych jesienią. Sezonowe składniki, takie jak imbir, kurkuma, miód, cynamon i cytryna, mają silne właściwości prozdrowotne. Dzięki nim koktajle wspierają odporność i rozgrzewają. Dzisiaj podzielę się kilkoma sprawdzonymi przepisami.

Spis treści:
- Napój z imbirem i kurkumą - przepis Ewy Wachowicz
- Zielone smoothie z dodatkiem imbiru i szpinaku - przepis Ewy Wachowicz
- Koktajl z pietruszki i mango - przepis Ewy Wachowicz
- Smoothie z mrożonych truskawek - przepis Ewy Wachowicz
- Napój miodowo-cynamonowy - przepis Ewy Wachowicz
Jesienią warto wybierać produkty z przeciwzapalnym i wzmacniającym działaniem. Imbir i kurkuma pomagają zwalczać infekcje, miód naturalnie słodzi i łagodzi ból gardła, a cynamon i cytryna dodają energii i witamin. Tak skomponowane koktajle to wsparcie dla organizmu w chłodniejsze dni.
Napój z imbirem i kurkumą - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- imbir (ok. 1 cm),
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok z cytryny,
- pieprz.
Opis przygotowania:
- Imbir obrać, pokroić w plastry, wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem (mniej więcej do połowy objętości) i odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie przecedzić.
- Do wywaru dolać letniej wody, wsypać kurkumę, dodać świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny oraz miód.
- Wymieszać i odstawić na całą noc.
- Wypić następnego dnia rano.
Zielone koktajle są bardzo zdrowym wyborem ze względu na wysoką wartość odżywczą surowych składników. Zawierają one mnóstwo witamin (w tym A, C, K), przeciwutleniaczy, substancji przeciwzapalnych, błonnika oraz chlorofilu, co sprawia, że koktajle te działają oczyszczająco na organizm.
Zielone smoothie z dodatkiem imbiru i szpinaku - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1 jabłko,
- 1 gruszka,
- 1 pomarańcza,
- sok z cytryny,
- kawałek imbiru,
- garść liści szpinaku,
- 100 ml wody,
- kawałek selera naciowego.
Opis przygotowania:
- Siemię lniane wsypać do miksera. Zmielić.
- Dodać pokrojone na ćwiartki jabłko i gruszkę (ze skórką i pestkami) oraz obraną pomarańczę.
- Wycisnąć sok z cytryny, dorzucić kawałek obranego imbiru oraz liście szpinaku.
- Wlać nieco wody i zmiksować.
- Podawać w szklance - z kawałkiem selera naciowego.
Koktajl z pietruszki i mango - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- garść liści szpinaku,
- garść liści pietruszki,
- 1 mango,
- pół awokado,
- pół ananasa,
- 2 szklanki wody.
Opis przygotowania:
- Szpinak i pietruszkę wrzucić do blendera, zalać wodą, zmiksować.
- Dodać obrane owoce i ponownie zmiksować.
Smoothie z mrożonych truskawek - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- 2 szklanki truskawek mrożonych,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka oleju lnianego,
- garść listków mięty,
- woda.
Opis przygotowania:
- Mrożone truskawki wrzucić do miksera.
- Wlać trochę wody, miód i olej lniany.
- Wrzucić miętę.
- Zmiksować i od razu podawać.
Napój miodowo-cynamonowy - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- 1 l wody,
- 4 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki miodu.
Opis przygotowania:
- Wodę przegotować i ostudzić (można też użyć wody mineralnej niegazowanej).
- Wsypać cynamon, dodać miód, dokładnie wymieszać i odstawić na całą noc.
- Dziennie wypijać po 1 szklance napoju.
- Najlepiej zrobić sobie tygodniową "kurację".
Koktajle to świetny sposób na wsparcie zdrowia i dodanie energii w chłodne dni. Regularne spożywanie takich napojów pomaga utrzymać dobrą kondycję i odporność przez całą jesień. Warto sięgać po nie codziennie, by poczuć się lepiej i zadbać o swoje samopoczucie.
Gotowanie może być proste, szybkie i niezwykle smaczne. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy i odkryj, jak łatwo przygotować dania, które zachwycą każdego. Wejdź na kobieta.interia.pl/










