Idealne wsparcie dla zdrowia o tej porze roku. Banalnie proste przepisy Ewy Wachowicz

Zdrowe koktajle. Idealne na jesień przepisy Ewy Wachowicz
Zdrowe koktajle. Idealne na jesień przepisy Ewy WachowiczNlfskoordynatorArchiwum autora

Spis treści:

  1. Napój z imbirem i kurkumą - przepis Ewy Wachowicz
  2. Zielone smoothie z dodatkiem imbiru i szpinaku - przepis Ewy Wachowicz
  3. Koktajl z pietruszki i mango - przepis Ewy Wachowicz
  4. Smoothie z mrożonych truskawek - przepis Ewy Wachowicz
  5. Napój miodowo-cynamonowy - przepis Ewy Wachowicz

Napój z imbirem i kurkumą - przepis Ewy Wachowicz

Szklanka żółtego napoju ustawiona na drewnianej desce, obok plasterki imbiru, kawałek cytryny, sproszkowana kurkuma, ziarna pieprzu oraz niewielki dzbanuszek z żółtym płynem.
Napój z imbirem i kurkumą - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • imbir (ok. 1 cm),
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sok z cytryny,
  • pieprz.
  1. Imbir obrać, pokroić w plastry, wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem (mniej więcej do połowy objętości) i odstawić na 10 minut.
  2. Po tym czasie przecedzić.
  3. Do wywaru dolać letniej wody, wsypać kurkumę, dodać świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny oraz miód.
  4. Wymieszać i odstawić na całą noc.
  5. Wypić następnego dnia rano.

Zobacz również:

Zielone smoothie z dodatkiem imbiru i szpinaku - przepis Ewy Wachowicz

Uśmiechnięta kobieta w niebieskiej sukience trzyma w dłoni słoik z zielonym smoothie, w którym znajduje się żółta słomka oraz łodyga selera. W tle kuchnia z ozdobami i książkami kulinarnymi.
Zielone smoothie z dodatkiem imbiru i szpinaku - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 1 jabłko,
  • 1 gruszka,
  • 1 pomarańcza,
  • sok z cytryny,
  • kawałek imbiru,
  • garść liści szpinaku,
  • 100 ml wody,
  • kawałek selera naciowego.
  1. Siemię lniane wsypać do miksera. Zmielić.
  2. Dodać pokrojone na ćwiartki jabłko i gruszkę (ze skórką i pestkami) oraz obraną pomarańczę.
  3. Wycisnąć sok z cytryny, dorzucić kawałek obranego imbiru oraz liście szpinaku.
  4. Wlać nieco wody i zmiksować.
  5. Podawać w szklance - z kawałkiem selera naciowego.

Koktajl z pietruszki i mango - przepis Ewy Wachowicz

Koktajl z pietruszki i mango - przepis Ewy Wachowicz
Koktajl z pietruszki i mango - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • garść liści szpinaku,
  • garść liści pietruszki,
  • 1 mango,
  • pół awokado,
  • pół ananasa,
  • 2 szklanki wody.
  1. Szpinak i pietruszkę wrzucić do blendera, zalać wodą, zmiksować.
  2. Dodać obrane owoce i ponownie zmiksować.

Smoothie z mrożonych truskawek - przepis Ewy Wachowicz

Smoothie z mrożonych truskawek - przepis Ewy Wachowicz
Smoothie z mrożonych truskawek - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 2 szklanki truskawek mrożonych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka oleju lnianego,
  • garść listków mięty,
  • woda.
  1. Mrożone truskawki wrzucić do miksera.
  2. Wlać trochę wody, miód i olej lniany.
  3. Wrzucić miętę.
  4. Zmiksować i od razu podawać.

Napój miodowo-cynamonowy - przepis Ewy Wachowicz

Szklanka gorącego napoju z plastrem imbiru na krawędzi, miseczka miodu z drewnianą łyżeczką oraz pałeczki cynamonu przewiązane sznurkiem na drewnianym stole.
Napój miodowo-cynamonowy - przepis Ewy Wachowicz123RF/PICSEL
  • 1 l wody,
  • 4 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki miodu.
  1. Wodę przegotować i ostudzić (można też użyć wody mineralnej niegazowanej).
  2. Wsypać cynamon, dodać miód, dokładnie wymieszać i odstawić na całą noc.
  3. Dziennie wypijać po 1 szklance napoju.
  4. Najlepiej zrobić sobie tygodniową "kurację".
Dania kuchni azjatyckiej, w tym miska z gotowanym ryżem, miska z zielonymi warzywami posypanymi solą oraz talerz z grillowanym mięsem w sezamie, surówką z marchewki i cytryną.
KuchniaCanva ProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": MarchwiakPolsat