Jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku to idealny pomysł na śniadanie. Polane sosem holenderskim wielu osobom przypadną do gustu. Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Jajka po benedyktyńsku
Składniki
- 1 jajko w koszulce
- bagietka
- 2 kawałki boczku
- 100 g szpinaku
- 100 g pora
- 100 g masła
- 30 ml oliwy
- czarny pieprz
Jak przygotować jajko w koszulce?
Jajko rozbijamy na posmarowanej oliwą folii spożywczej. Następnie należy zrobić z niej mały woreczek, związać i tak gotować jajko przez cztery minuty. Po tym czasie wystarczy wyjąć z wody, rozciąć folię i wyjąć ugotowane jajko.
Sos holenderski
Składniki
- 3 żółtka
- łyżka soku z cytryny
- 180 g masła
- sól morska
- czarny pieprz
- 2 łyżki białego wina
Roztop masło. Żółtka dopraw do smaku. Dodaj białe wino. Ubij. Umieść na parze. Nieustannie ubijaj, stopniowo wlewając stopione masło. Dodaj sok z cytryny.
Jak przygotować jajka po benedyktyńsku?
Odetnij kawałek bagietki. Pora pokrojonego w półplasterki usmaż na oliwie i maśle. Dodaj szpinak, dopraw. Usmaż boczek, a następnie na pozostałym tłuszczu usmaż bagietkę. Szpinak, boczek i jajko w koszulce połóż na pieczywie i polej sosem holenderskim.
Tutaj znajdziesz sposób, jak sprawdzić czy jajko jest świeże.
Sprawdź inne przepisy na jajka w sosie holenderskim.
Tu znajdziesz przepis na szparagi z sosem holenderskim.