Jajka po benedyktyńsku

Aktualizacja

Jajka po benedyktyńsku to idealny pomysł na śniadanie. Polane sosem holenderskim wielu osobom przypadną do gustu. Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńskuStyl.pl

Jajka po benedyktyńsku

Składniki

  • 1 jajko w koszulce
  • bagietka
  • 2 kawałki boczku
  • 100 g szpinaku
  • 100 g pora
  • 100 g masła
  • 30 ml oliwy
  • czarny pieprz

Jak przygotować jajko w koszulce?

Jak ugotować jajko w koszulce szybko i bez wysiłkuStyl.pl

Jajko rozbijamy na posmarowanej oliwą folii spożywczej. Następnie należy zrobić z niej mały woreczek, związać i tak gotować jajko przez cztery minuty. Po tym czasie wystarczy wyjąć z wody, rozciąć folię i wyjąć ugotowane jajko.

Sos holenderski

Składniki

  • 3 żółtka
  • łyżka soku z cytryny
  • 180 g masła
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki białego wina

Roztop masło. Żółtka dopraw do smaku. Dodaj białe wino. Ubij. Umieść na parze. Nieustannie ubijaj, stopniowo wlewając stopione masło. Dodaj sok z cytryny.

Jak przygotować jajka po benedyktyńsku?

Jajka po benedyktyńskuStyl.pl

Odetnij kawałek bagietki. Pora pokrojonego w półplasterki usmaż na oliwie i maśle. Dodaj szpinak, dopraw. Usmaż boczek, a następnie na pozostałym tłuszczu usmaż bagietkę.  Szpinak, boczek i jajko w koszulce połóż na pieczywie i polej sosem holenderskim.

Tutaj znajdziesz sposób, jak sprawdzić czy jajko jest świeże.

Sprawdź inne przepisy na jajka w sosie holenderskim.

Tu znajdziesz przepis na szparagi z sosem holenderskim.