Jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku to idealny pomysł na śniadanie. Polane sosem holenderskim wielu osobom przypadną do gustu. Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?
Jajko rozbijamy na posmarowanej oliwą folii spożywczej. Następnie należy zrobić z niej mały woreczek, związać i tak gotować jajko przez cztery minuty. Po tym czasie wystarczy wyjąć z wody, rozciąć folię i wyjąć ugotowane jajko.
Roztop masło. Żółtka dopraw do smaku. Dodaj białe wino. Ubij. Umieść na parze. Nieustannie ubijaj, stopniowo wlewając stopione masło. Dodaj sok z cytryny.
Odetnij kawałek bagietki. Pora pokrojonego w półplasterki usmaż na oliwie i maśle. Dodaj szpinak, dopraw. Usmaż boczek, a następnie na pozostałym tłuszczu usmaż bagietkę. Szpinak, boczek i jajko w koszulce połóż na pieczywie i polej sosem holenderskim.
Tutaj znajdziesz sposób, jak sprawdzić czy jajko jest świeże.
Sprawdź inne przepisy na jajka w sosie holenderskim.
Tu znajdziesz przepis na szparagi z sosem holenderskim.