Reklama

Reklama

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku to idealny pomysł na śniadanie. Polane sosem holenderskim wielu osobom przypadną do gustu. Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Jajka po benedyktyńsku

Składniki

  • 1 jajko w koszulce
  • bagietka
  • 2 kawałki boczku
  • 100 g szpinaku
  • 100 g pora
  • 100 g masła
  • 30 ml oliwy
  • czarny pieprz

Jak przygotować jajko w koszulce?

Jajko rozbijamy na posmarowanej oliwą folii spożywczej. Następnie należy zrobić z niej mały woreczek, związać i tak gotować jajko przez cztery minuty. Po tym czasie wystarczy wyjąć z wody, rozciąć folię i wyjąć ugotowane jajko.

Sos holenderski

Składniki

  • 3 żółtka
  • łyżka soku z cytryny
  • 180 g masła
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki białego wina



Sos holenderski - przygotowanie

Roztop masło. Żółtka dopraw do smaku. Dodaj białe wino. Ubij. Umieść na parze. Nieustannie ubijaj, stopniowo wlewając stopione masło. Dodaj sok z cytryny.

Jak przygotować jajka po benedyktyńsku?

Odetnij kawałek bagietki. Pora pokrojonego w półplasterki usmaż na oliwie i maśle. Dodaj szpinak, dopraw. Usmaż boczek, a następnie na pozostałym tłuszczu usmaż bagietkę.  Szpinak, boczek i jajko w koszulce połóż na pieczywie i polej sosem holenderskim.

Reklama



Tutaj znajdziesz sposób, jak sprawdzić czy jajko jest świeże.

Sprawdź inne przepisy na jajka w sosie holenderskim.

Tu znajdziesz przepis na szparagi z sosem holenderskim.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje