Jak ugotować Włochy? Smak tkwi w składnikach

Ośmiornica lubi towarzystwo pietruszki, oliwy i cytryn
Ośmiornica lubi towarzystwo pietruszki, oliwy i cytryn 123RF/PICSEL

Buy Italy. Kochasz włoską kuchnię? Rób to świadomie

Pane carasau to prymitywny sardyński chlebek. Doskonały z sosem pomidorowym lub jako dodatek do dań gorących
Pane carasau to prymitywny sardyński chlebek. Doskonały z sosem pomidorowym lub jako dodatek do dań gorących123RF/PICSEL

Którą stroną chleba nabierać sos pomidorowy?

Jeśli będzie wam dane jeść pane carasau, pamiętajcie o jedynym. Chleb ten ma dwie strony - gładką i chropowatą. Sos powinien dotykać tej drugiej. Pilnujcie tego, bo Sardyńczycy gotowi wam nie wybaczyć.
W całości, bottargę można kroić w plastry i jeść jak dojrzewająca szynkę. Rozdrobniona może być dodatkiem do makaronu
W całości, bottargę można kroić w plastry i jeść jak dojrzewająca szynkę. Rozdrobniona może być dodatkiem do makaronu123RF/PICSEL

Jak nie gotować bottargi?

Jak ugotować ośmiornicę?

- Nie kupujcie małych ośmiornic, kilogramowa będzie najsmaczniejsza, i śmiało sięgajcie po mrożone - tłumaczył nam Barek Kieżun, trzymając za głowę okazałą posiadaczkę ośmiu macek.

Co na deser? Słodko-słone pardulas