Jesienne tartaletki
Z jabłek zrobisz nie tylko tradycyjną szarlotkę, lecz także efektowne wypieki i desery na każdą okazję.
Sposób przygotowania:
1. Przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj żółtko, posiekane zimne masło oraz śmietanę. Szybko zagnieć ciasto (nie powinno zbyt długo ogrzewać się od rąk) i podziel je w proporcjach 1:2. Obie porcje owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Większą część wyjmij i rozwałkuj. Z placka wycinaj kółeczka i wylep nimi dno i boki tartaletek. Piecz około 10 minut w temp. 200°C.
2. Jabłka obierz, pokrój w niedużą kosteczkę. Następnie posyp mąką, cukrem i cynamonem i wymieszaj. Wyłóż porcję na każdą tartaletkę. Z lodówki wyjmij resztę ciasta, rozwałkuj. Wytnij foremką listki lub serduszka. Przykryj nimi ciasteczka. Piecz około 20 minut w temp. 190°C (do zrumienienia). Doskonale smakują na zimno i na ciepło.
Zobacz także: