Jesienne wypieki Ewy Wachowicz. Od orzechów po śliwki i dynię - pycha!

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe

Spis treści:

  1. Ciasto drożdżowe ze śliwkami
  2. Przepis na aromatyczny sernik dyniowy. Pycha!
  3. Gruszki pod kruszonką owsianą
  4. Banalnie proste ciasteczka orzechowe

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami123RF/PICSEL
  • 1½ kg śliwek
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ kg mąki
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • skórka z 1 cytryny
  • 50 g płatków migdałowych 
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  1. Z drożdży, cukru, łyżki mąki i podgrzanego mleka zrobić zaczyn. 
  2. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. 
  3. Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. 
  4. Odstawić miskę w ciepłe miejsce (np.na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ściereczką. 
  5. Poczekać, aż ciasto wyrośnie - co może potrwać nawet 1 i 1/2 godziny. 
  6. Do wyrośniętego ciasta dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i jajko. 
  7. Wyrabiać ręką, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. 
  8. Odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż kolejny raz wyrośnie. 
  9. Rozwałkować, przełożyć na blachę 40x28 cm, poukładać śliwki. 
  10. Posypać płatkami migdałowymi i kruszonką - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrobić, utrzeć na tarce. 
  11. Włożyć do otwartego piekarnika rozgrzanego do 50 st. C, żeby jeszcze wyrosło. 
  12. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.

Przepis na aromatyczny sernik dyniowy. Pycha!

Sernik dyniowy
Sernik dyniowymateriały prasowe
  • 50 g herbatników
  • 50 g masła 
  • 500 g twarogu sernikowego (można użyć serka kremowego)
  • 400 g purée z upieczonej dyni
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • dekoracja
  • cukier puder 
  1. Herbatniki zmielić na drobny proszek i wymieszać z roztopionym masłem. 
  2. Przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Docisnąć. 
  3. Wstawić do lodówki.
  4. Twaróg przełożyć do miski. 
  5. Dodać purée z dyni, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. 
  6. Zmiksować na gładką masę. 
  7. Przełożyć na spód z ciasteczek.
  8. Piec przez 50-60 minut w temp. 170 st. C.
  9. Studzić przez godzinę w wyłączonym piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach). 
  10. Wyjąć i odstawić, by sernik całkowicie wystygł. 
  11. Wyjąć z formy i udekorować cukrem pudrem

Gruszki pod kruszonką owsianą

Gruszki pod kruszonką
Gruszki pod kruszonką123RF/PICSEL
  • 3 duże gruszki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 4 łyżki płatków owsianych
  1. Mąkę wsypać do miski. 
  2. Dodać cukier trzcinowy i zimne masło. 
  3. Wsypać płatki owsiane i posiekać. 
  4. Wyrobić, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum ½ godziny.
  5. Na patelni roztopić cukier trzcinowy. 
  6. Z gruszek wyciąć gniazda nasienne, owoce pokroić w dużą kostkę i wrzucić do karmelu.
  7. Dodać masło i wymieszać. 
  8. Gdy gruszki puszczą sok, przełożyć do kokilek. 
  9. Posypać drobno pokrojonymi orzechami i kruszonką (rozdrobnić w palcach lub zetrzeć na tarce jarzynowej).
  10. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (grzałka górna).
  11. Podawać z lodami waniliowymi.

Banalnie proste ciasteczka orzechowe

Ciastka orzechowe
Ciastka orzechowe123RF/PICSEL
  • 200 g masła
  • 100 g ksylitolu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao skórka z pomarańczy
  • 250 g mąki z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 garść orzechów włoskich
  1. Masło utrzeć, dodać ksylitol, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. 
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. 
  3. Połączyć z masą. 
  4. Dodać posiekane orzechy włoskie. Wymieszać. 
  5. Z ciasta najpierw uformować kulki, następnie rozpłaszczyć je na zgrabne placuszki. 
  6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie ok. 4 cm (ciasteczka rosną podczas pieczenia). 
  7. Piec ok. 20 minut w temp. 160 st. C (na środkowej półce, z termoobiegiem, grzałka górna i dolna).
  8. Z powyższej receptury wychodzi ok. 50 ciasteczek czyli sporo ale można je przechowywać dłuższy czas bez problemu.
"Ewa gotuje": Minestrone. Tradycyjna włoska jarzynówkaPolsat