Mówią, że jest lepsze i zdrowsze od tradycyjnego. Na czym polega fenomen mleka pierwotnego?

Karolina Woźniak

Oprac.: Karolina Woźniak

Gdy jesteśmy starsi, nasze żołądki robią się nieco delikatniejsze. Warto wtedy zmienić tradycyjne mleko na mleko A2
Gdy jesteśmy starsi, nasze żołądki robią się nieco delikatniejsze. Warto wtedy zmienić tradycyjne mleko na mleko A2africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Internet jest nim zachwycony. Czy jest lepsze od klasycznego mleka?
  2. Czym jest mleko A2?
  3. Wartości odżywcze mleka pierwotnego

Internet jest nim zachwycony. Czy jest lepsze od klasycznego mleka?

Zobacz również:

Czym jest mleko A2?

Szklanka, do której wlewane jest mleko z plastikowej butelki na tle czerwonej powierzchni.
Mleko A2 może okazać się zbędnym wydatkiem dla tych, którzy nie mają problemów trawiennych123 rf123RF/PICSEL

Wartości odżywcze mleka pierwotnego

Młoda kobieta pijąca mleko z przezroczystej szklanki, w kadrze widać zbliżenie na jej twarz oraz dłoń trzymającą szklankę.
Wymień tradycyjne mleko na A2 jeśli masz wrażliwy układ trawiennyCanva ProINTERIA.PL
  • Białko (beta-kazeina A2) - Główne białko mleka A2 to beta-kazeina typu A2, która może być łatwiej trawiona niż białko A1 w zwykłym mleku. Wspiera budowę i regenerację mięśni, pomaga w naprawie tkanek, wspiera odporność i ogólną witalność.
  • Wapń - Niezbędny dla mocnych kości i zębów, wspiera prawidłową krzepliwość krwi oraz funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego. Regularne spożycie mleka A2 dostarcza wapnia w ilościach porównywalnych do zwykłego mleka.
  • Witamina D - Wspomaga przyswajanie wapnia i utrzymanie zdrowych kości. Wspiera układ odpornościowy i może pomagać w utrzymaniu prawidłowego nastroju, zwłaszcza w okresie mniej słonecznych miesięcy.
  • Witamina B12 - Kluczowa dla produkcji czerwonych krwinek i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pomaga w utrzymaniu energii i koncentracji, szczególnie ważna dla osób ograniczających produkty mięsne.
  • Fosfor - Wspiera zdrowie kości i zębów. Bierze udział w magazynowaniu i uwalnianiu energii w komórkach, więc wspomaga metabolizm i regenerację.
  • Potas - Pomaga w regulacji ciśnienia krwi i równowagi elektrolitowej. Wspiera prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego, co jest ważne dla codziennej wydolności i funkcji serca.
  • Tłuszcz - Dostarcza energii i wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
  • Laktoza (cukier mleczny) - Naturalne źródło energii łatwo dostępnej dla organizmu. Osoby z nietolerancją laktozy powinny wybierać wersje mleka A2 bez laktozy, aby uniknąć problemów trawiennych.
"Ewa gotuje". Tarta de Santiago. Legendarne ciasto migdałowe z HiszpaniiPolsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?