Mówią, że jest lepsze i zdrowsze od tradycyjnego. Na czym polega fenomen mleka pierwotnego?
Internauci zachwycili się nowym rodzajem mleka, zachwalając jego walory i przewagę nad tradycyjnym. Czy rzeczywiście mamy do czynienia z rewolucją, która zarazem jest też powrotem do korzeni? W czym "pramleko" jest lepsze od standardowego krowiego mleka, które kupujemy na co dzień?

Spis treści:
- Internet jest nim zachwycony. Czy jest lepsze od klasycznego mleka?
- Czym jest mleko A2?
- Wartości odżywcze mleka pierwotnego
Internet jest nim zachwycony. Czy jest lepsze od klasycznego mleka?
Od pewnego czasu zaobserwować można wzmożone zainteresowanie "nowym" rodzajem mleka krowiego, które ma rzekomo być "powrotem do korzeni" i "lepszą wersją tradycyjnego mleka". Mleko A2, bo o nim mowa, według wielu osób bije na głowę tradycyjne pod względem łatwości trawienia, lepszego przyswajania wartości odżywczych i podobieństwa do mleka, które pili ludzie w czasach starożytnych. Na stronach i portalach internetowych krążą nawet grafiki sugerujące, że "przetworzone" tradycyjne mleko UHT w kartonach pełne jest chemii, ulepszaczy, a w procesie przygotowania i pasteryzacji pozbawiane jest większości składników, które są nam potrzebne. Gdy dołożyć do tego fakt, że zawiera w sobie mniej korzystne związki uwalniane podczas trawienia i może wywoływać stany zapalne w organizmie, to mamy gotową receptę na viral i... zamieszanie. Jak jest naprawdę? Czy rzeczywiście warto wymienić standardowe mleko na "pramleko"?
Czym jest mleko A2?
Mleko A2 to rodzaj mleka krowiego zawierający wyłącznie białko beta-kazeinowe typu A2, w przeciwieństwie do tradycyjnego mleka, które zawiera zarówno białko A1, jak i A2. Różnica ta wynika z genetyki bydła - niektóre rasy, takie jak Guernsey czy Jersey, naturalnie produkują więcej białka A2, podczas gdy rasy takie jak Holstein czy Friesian dominują w produkcji białka A1. Rzeczywiście, w dawnych czasach mleko, które spożywali ludzie było bliższe rodzajowi A2, stąd wnioski, że właśnie do tego rodzaju mleka nasz organizm jest "lepiej przystosowany", co nie do końca jest prawdą, bo nie każdy człowiek odczuwa nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu tradycyjnego mleka UHT.

Niektóre osoby zgłaszają, że A2 mleko jest łatwiejsze do strawienia niż to tradycyjne. Może to wynikać z faktu, że białko A1 podczas trawienia uwalnia związek zwany BCM-7 (beta-kazomorfinę-7), który może przyczyniać się do dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia czy skurcze.
Białko A2 nie uwalnia tego związku, co może sprawiać, że jest łatwiejsze do strawienia dla niektórych osób - konkretnie tych z problemami żołądkowymi, chorobami wrzodowymi, wrażliwym układem trawiennym. Warto jednak zaznaczyć, że uwalnianie się tego związku podczas procesu trawiennego nie powoduje dla większości osób żadnego zagrożenia zdrowotnego, jak mogą sugerować wpisy na forach, grafikach i pod filmami na przeróżnych portalach internetowych. Brak BCM-7 odczują jedynie osoby skarżące się na problemy trawienne po spożyciu tradycyjnego mleka.
W publikacjach internautów przewija się także temat rzekomego powodowania stanu zapalnego w organizmie podczas regularnego spożywania zwykłego mleka. Czy to prawda? Nie ma jednoznacznych badań dowodzących, że tak jest. To ponownie reakcja wrażliwego układu trawiennego na BCM-7.
Pramleko może być pomocną opcją dla osób, które doświadczają dolegliwości trawiennych po spożyciu tradycyjnego mleka, ale nie mają potwierdzonej nietolerancji laktozy. Jeśli tradycyjne mleko powoduje problemy, warto spróbować mleka pierwotnego, aby sprawdzić, czy przynosi ono ulgę.
Wartości odżywcze mleka pierwotnego

Co znajdziemy w mleku A2?
- Białko (beta-kazeina A2) - Główne białko mleka A2 to beta-kazeina typu A2, która może być łatwiej trawiona niż białko A1 w zwykłym mleku. Wspiera budowę i regenerację mięśni, pomaga w naprawie tkanek, wspiera odporność i ogólną witalność.
- Wapń - Niezbędny dla mocnych kości i zębów, wspiera prawidłową krzepliwość krwi oraz funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego. Regularne spożycie mleka A2 dostarcza wapnia w ilościach porównywalnych do zwykłego mleka.
- Witamina D - Wspomaga przyswajanie wapnia i utrzymanie zdrowych kości. Wspiera układ odpornościowy i może pomagać w utrzymaniu prawidłowego nastroju, zwłaszcza w okresie mniej słonecznych miesięcy.
- Witamina B12 - Kluczowa dla produkcji czerwonych krwinek i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pomaga w utrzymaniu energii i koncentracji, szczególnie ważna dla osób ograniczających produkty mięsne.
- Fosfor - Wspiera zdrowie kości i zębów. Bierze udział w magazynowaniu i uwalnianiu energii w komórkach, więc wspomaga metabolizm i regenerację.
- Potas - Pomaga w regulacji ciśnienia krwi i równowagi elektrolitowej. Wspiera prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego, co jest ważne dla codziennej wydolności i funkcji serca.
- Tłuszcz - Dostarcza energii i wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
- Laktoza (cukier mleczny) - Naturalne źródło energii łatwo dostępnej dla organizmu. Osoby z nietolerancją laktozy powinny wybierać wersje mleka A2 bez laktozy, aby uniknąć problemów trawiennych.
Zasadniczo pod względem wartości odżywczych pramleko nie różni się znacznie od klasycznego mleka. Główna różnica polega jedynie na lepszej tolerancji mleka pierwotnego przez osoby z wrażliwym układem trawiennym. Oczywiście różni się także ceną - koszt jednego litra pramleka waha się od 9 do 15 zł. Kupić je można w dobrze zaopatrzonych marketach i w sklepach internetowych.
Podsumowując: mleko A2 będzie dobrym wyborem dla osób z problemami trawiennymi występującymi po spożyciu tradycyjnego mleka, ale bez nietolerancji laktozy. Seniorzy mogą odczuć zdecydowaną ulgę w trawieniu, nie rezygnując przy tym z benefitów zawartych w białym napoju.