Klopsy rybne
Rybny specjał.

Składniki
- 60 dag filetów z ryby
- 4 łyżki natki pietruszki
- cebula
- sól
- marchewka
- 1/3 szklanki mleka
- jajko
- tost
- 2 łyżki mąki
- liść laurowy
- pieprz
- pół szklanki bulionu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- por
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Cebulę i marchewkę obierz. Włóż do garnka razem z filetami i zalej wodą. Gdy się zagotuje, wyjmij cebulę, marchewkę oraz rybę. Całość zmiel. Do masy dołóż uprzednio namoczony w mleku i odciśnięty tost, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Całość przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Uformuj pulpety i wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj około 5 minut.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojonego pora. Następnie oprósz mąką i ułóż pulpety. Całość chwilę podsmaż i przypraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem, wlej bulion. Danie podawaj z makaronem.
Zobacz także: