Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę. Kurki oczyść z igliwia, starannie umyj pod bieżącą wodą. Pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj kurki. Smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do ziemniaków dodaj obie przesiane mąki, ½ łyżeczkę soli. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego wałek i podziel na równe części. Z każdej części uformuj placuszek, łyżeczką nałóż farsz, dokładnie zlep brzegi i uformuj kulkę. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć, lekko posól. Partiami wkładaj knedle, gotuj na małym ogniu 3-4 min od wypłynięcia.
Przygotuj sos. Cebule pokrój w piórka. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem (3-4 łyżki). Mieszając zeszklij. Na koniec wsyp curry oraz sól i jeszcze chwilę smaż. Podawaj z knedlami.
Zobacz także: