Koktajl amiszów. Najlepszy na przeziębienia i nadciśnienie
Koktajl z tradycyjnego przepisu amiszów może pomóc w obniżeniu cholesterolu i ochronić przed zawałem serca? Okazuje się, że tak! Ten niezwykle wartościowy napój ma wiele prozdrowotnych właściwości, które regulują ciśnienie i są rekomendowane dla osób borykających się z problemami z sercem.
Połączenie imbiru, miodu, cytryny i czosnku to prawdziwa bomba prozdrowotna! Każde z tych składników jest niezwykle wartościowy, jeśli chodzi o zawartość witamin i składników odżywczych.
Imbir zawiera trzy silne składniki: gingerol i zinferon, czyli substancje żywicowe oraz zawarty w imbirowym olejku eterycznym zingiberol. To trio daje imbirowi dużą siłę leczniczą. Korzeń imbiru pomaga skrócić i łagodzi objawy infekcji wirusowych i różnego rodzaju przeziębień, ponadto działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco i łagodzi bóle mięśni.
Miód, nazywany "płynnym złotem", jest źródłem łatwo przyswajalnych witamin A, B, C i E, enzymów oraz składników mineralnych, takich jak między innymi cynk, fosfor, wapń, miedź, żelazo, magnez czy potas. Posiada też właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Wspomaga odporność organizmu, działa uspokajająco i wzmacnia serce.
Cytryna z kolei jest źródłem witaminy C, która wspiera odporność organizmu. Co więcej, cytryna oczyszcza jelita, wspomaga trawienie i obniża poziom "złego" cholesterolu dzięki witaminie C oraz antyoksydantom. W skórce i miąższu owocu znajduje się również kwas cytrynowy, a więc związek, który wspomaga wchłanianie magnezu i wapnia. Oba te minerały są niezbędne do kontrolowania ciśnienia krwi.
Sposób przygotowania:
Składniki wystarczy zmiksować na gładkie smoothie, a następnie przecedzić. Gotowy koktajl wystawiamy do lodówki i codziennie rano i wieczorem pijemy łyżeczkę napoju pół godziny przed jedzeniem.
Napój świetnie sprawdzi się w walce ze złym cholesterolem. Wzmocni także odporność w sezonie przeziębienia i grypy.
Przeczytaj też:
Roślinne nie zawsze oznacza zdrowe. Na te produkty uważaj podczas zakupów
Jadasz pieczywo na śniadanie? Spróbuj japońskiego chleba
Jak wykorzystać wodę po ugotowaniu jajek? Nigdy jej nie wylewaj!
* * *
Zobacz więcej: