Kotleciki z marchewką i natką
Dodatkiem może być sos jogurtowy.
1. Obraną marchewkę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy marchew, zalewamy 50 ml bulionu, doprawiamy pieprzem i solą. Warzywa dusimy do miękkości. Odcedzamy z nadmiaru płynu, studzimy. Liście sałaty i pomidorki płuczemy wodą. Pomidorki przekrawamy na pół.
2. 500 ml bulionu zagotowujemy, wsypujemy kaszę, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ziarna wchłoną wodę. Garnek owijamy ręcznikiem i odstawiamy na 15-20 minut, żeby kasza była miękka.
3. Natkę pietruszki drobno siekamy. Dodajemy do kaszy razem z marchewką i cebulą, jajem oraz bułką tartą. Wyrabiamy, żeby składniki się połączyły. Z masy formujemy 12 niedużych kotlecików. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki niezbyt długo na jasnozłoty kolor.
4. Na talerzach układamy liście sałaty, a na nich po 3 kotleciki na porcję. Dekorujemy pomidorkami.