Kotlety pożarskie

Tradycyjne, łatwe w przygotowaniu i niezwykle sycące - kotlety pożarskie.

Tradycyjny kotlet pożarski
Tradycyjny kotlet pożarski123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • czerstwa kajzerka
  • szklanka mleka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kopiasta łyżka masła
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania kotletów

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Opłukane i osuszone mięso zmielić w maszynce. Umytą natkę posiekać. Żółtka oddzielić od białek.

2. Masło ucierać z żółtkami na gładko i dodać do mięsa razem z odciśniętą kajzerką, posiekaną natką, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mi wymieszać z mięsem tak, żeby nie straciły puszystości.

3. Z powstałej masy uformować owalne kotleciki, które później zapanierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety pożarskie

Zobacz także:

Jak zrobić kotleta de volaille?Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas