Reklama

Kotlety pożarskie

Tradycyjne, łatwe w przygotowaniu i niezwykle sycące - kotlety pożarskie.

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • czerstwa kajzerka
  • szklanka mleka
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kopiasta łyżka masła
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania kotletów

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Opłukane i osuszone mięso zmielić w maszynce. Umytą natkę posiekać. Żółtka oddzielić od białek. 

2. Masło ucierać z żółtkami na gładko i dodać do mięsa razem z odciśniętą kajzerką, posiekaną natką, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mi wymieszać z mięsem tak, żeby nie straciły puszystości. 

3. Z powstałej masy uformować owalne kotleciki, które później zapanierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety pożarskie 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy