Kotlety rybne
Zdrowsza wersja mielonych.

Składniki
- 400 g filetów z mintaja (lub innej białej ryby)
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 mała cebula
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- ½ szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Bułkę kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na 10-15 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Rybę oczyść z ewentualnych ości. Zmiel razem z odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerką w maszynce na dużych oczkach. Dodaj cebulę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj niewielkie kotleciki.
Przygotuj 3 talerze. Do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajko, rozmąć widelcem. Do trzeciego wsyp bułkę tartą. Kotleciki panieruj w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Potem smaż z obu stron na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.
Rada: Pyszne i zdrowe kotleciki możesz przygotować z ryby ugotowanej na parze. 500 g ugotowanej ryby rozdrobnij widelcem na malutkie kawałki. Dodaj 3 małe ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej oraz 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszaj, dopraw do solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj kotleciki. Obsmaż na rumiano na oleju.