Kulinarne skarby października: Na jakie produkty warto postawić?

Winogrona najsmaczniejsze są późną jesienią
Winogrona najsmaczniejsze są późną jesieniąarchiwum prywatne

Dynia: Królowa października

Dyna to wyjątkowo wdzięczny produkt, bo można spożywać ją na słodko i w wersji wytrawnej
Dyna to wyjątkowo wdzięczny produkt, bo można spożywać ją na słodko i w wersji wytrawnej123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 dynia

Składniki

  • 1 średniej wielkości dynia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g zmielonej piersi indyka
  • 1 papryczka chili
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 2 ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 kulki - mozzarelli
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • 1 jajko
Po bogate w jod winogrona warto sięgać także w połączeniu ze słonymi przekąskami
Po bogate w jod winogrona warto sięgać także w połączeniu ze słonymi przekąskami123RF/PICSEL

Winogrona: Nie tylko na wino czy w formie rodzynek

Sałatka z winogronami według przepisu Ewy Wachowicz
Sałatka z winogronami według przepisu Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Składniki

  • 75 g oliwek zielonych
  • 75 g oliwek czarnych
  • 100 g sera białego (typu feta)
  • 1 ząbek czosnku
  • winogrona jasne i czarne
  • 1 garść prażonych migdałów
  • pęczek szczypioru
  • oliwa

Składniki

  • 250 g winogron
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ l wody
Rydze należą do jednych z ulubionych grzybów Polaków
Rydze należą do jednych z ulubionych grzybów Polaków123RF/PICSEL

Rude rydze. Co można z nich zrobić?

Składniki

  • 500 g rydzów
  • ½ kostki masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Rydze uznawane są jako jedne z najsmaczniejszych grzybów
Rydze uznawane są jako jedne z najsmaczniejszych grzybówarchiwum prywatne
Zdrowie na talerzu. Co ze sobą łączyć?Interia.tv