Kurczak z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym
Miękkie, soczyste mięso w aromatycznym w sosie – taki obiad nie ma konkurencji! Polecamy przepis na kurczaka w obłędnym sosie grzybowo-śmietanowym.
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano, odłożyć. Szpinak opłukać i osuszyć. Grzyby oczyścić, odciąć końcówki nóżek, opłukać, małe kapelusze zostawić w całości, większe przekroić na połowę.
2. Grzyby włożyć na patelnię i wciąż mieszając, podgrzewać przez 5 minut, aż zmiękną i odparują wodę. Dodać do nich masło, doprawić solą i pieprzem, dusić, mieszając, przez 3 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, dusić pod przykryciem 4 minuty. Zdjąć z patelni.
3. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażać przez 3 minuty z każdej strony. Wlać śmietanę i sos sojowy, zagotować. Przewrócić jeszcze raz na drugą stronę, dusić pod przykryciem minutę, następnie dodać grzyby z cebulą i szpinak. Jeszcze raz zamieszać, po zagotowaniu odstawić z ognia. Posypać płatkami chili.
Zobacz także: