Reklama

Reklama

Naleśniki dyniowe z sosem śliwkowym

Miła i smaczna odmiana dobrze znanego wszystkim dania.

Składniki Składniki na naleśniki

  • 10 dag piure z dyni
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • jajko
  • łyżka miodu
  • olej rzepakowy

Składniki Składniki na sos śliwkowy

  • 3 duże śliwki
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • łyżka wody

Piure z dyni dokładnie połącz z mąką pszenną, mlekiem, jajkiem, miodem oraz solą i cynamonem.

Rozgrzaną patelnię posmaruj pędzelkiem małą ilością oleju rzepakowego. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. 

W tym czasie na małej patelni podgrzej masło i miód. Kiedy zaczną się pienić, dodaj połówki śliwek oraz wodę.

Śliwki karmelizuj przez 5 minut, aż puszczą sok.

Naleśniki dyniowe podawaj wypełnione połówkami śliwek i polane sosem. Możesz je lekko oprószyć cukrem pudrem lub posypać wiórkami kokosowymi.

Zobacz także:

Reklama

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy