Naleśniki dyniowe z sosem śliwkowym
Miła i smaczna odmiana dobrze znanego wszystkim dania.

Składniki
Składniki na naleśniki
- 10 dag piure z dyni
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- jajko
- łyżka miodu
- olej rzepakowy
Składniki na sos śliwkowy
- 3 duże śliwki
- łyżka masła
- łyżka miodu
- łyżka wody
Piure z dyni dokładnie połącz z mąką pszenną, mlekiem, jajkiem, miodem oraz solą i cynamonem.Rozgrzaną patelnię posmaruj pędzelkiem małą ilością oleju rzepakowego. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. W tym czasie na małej patelni podgrzej masło i miód. Kiedy zaczną się pienić, dodaj połówki śliwek oraz wodę.Śliwki karmelizuj przez 5 minut, aż puszczą sok.Naleśniki dyniowe podawaj wypełnione połówkami śliwek i polane sosem. Możesz je lekko oprószyć cukrem pudrem lub posypać wiórkami kokosowymi.Zobacz także: