Pasztet z soi z suszonymi pomidorami
Mięsny przysmak w wegetariańskiej odmianie. Z dodatkiem soi i suszonych pomidorów.

Składniki
- pół szklanki zalewy z suszonych pomidorów
- 3 puszki soi
- pęczek bazylii
- 8 suszonych pomidorów
- sól
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- pieprz
- koperek
Przygotowanie:
Na zalewie z pomidorów podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory i całość chwilę podsmaż. Następnie połącz składniki z odsączoną soją. Dosyp posiekaną bazylię i dopraw masę do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj jajka i całość zmiksuj blenderem. Masę przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut (aż wierzch pasztetu nabierze złotobrązowego koloru). Upieczony pasztet wystudź i pokrój w plastry. Posyp posiekanym koperkiemZobacz także: