„Piernik”z jabłkami i marchewką

Smacznego!
Smacznego!123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • po 15 dag startych na tarce na dużych oczkach twardych, kwaśnych jabłek (bez skórki) i startej marchwi
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 125 ml oleju (najlepiej winogronowego)
  • po 1 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • bułka tarta i tłuszcz
  • do formy

na krem

  • 25 dag serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?