„Piernik”z jabłkami i marchewką
Ciasto w wersji luksusowej ciasto można posypać orzechami karmelizowanymi. 10 dag cukru podgrzej w rondlu z 2 łyżkami wody. Gdy się rozpuści, dodaj 10 dag łuskanych orzechów i podsmaż

Składniki
na ciasto
- po 15 dag startych na tarce na dużych oczkach twardych, kwaśnych jabłek (bez skórki) i startej marchwi
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
- 125 ml oleju (najlepiej winogronowego)
- po 1 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- bułka tarta i tłuszcz
- do formy
na krem
- 25 dag serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30 proc.
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą, wymieszać z orzechami (garść odłożyć). 2 Jajka ubić z cukrem, dodać olej i mąkę. Utarte jabłka i marchew odsączyć z nadmiaru soku, dołożyć do masy, wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą. Wstawić na 55 min do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec do suchego patyczka, wystudzić. 3Ciasto udekorować kremem ze schłodzonej śmietanki ubitej z cukrem pudrem i mascarpone. Posypać orzechami i cynamonem.
Zobacz także: