Piętrowa sałatka śledziowa

Składniki
- 300 g filetów śledziowych
- 2 średnie buraki
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka musztardy szczypiorek
Filety śledziowe dokładnie oczyść i pokrój na kawałki. Buraki, marchew i ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź warzywa i pokrój w niedużą kostkę. Cebulę posiekaj i podsmaż. Wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami. Część połącz z ziemniakami, a resztę z burakami. Ułóż w szklanych naczyniach warstwami: śledzie, cebulę, ziemniaki, marchew i buraczki. Udekoruj obficie umytym i posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem koniecznie schłodź w lodówce. Zobacz także: