Placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką migdałową
Przepis ten możecie wykorzystać dzięki uprzejmości autorki bloga "Historie słodko-słone". Placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką migdałową ma smak niepowtarzalny - kto raz skosztuje tego ciasta, nie będzie się mógł oprzeć, by nie sięgnąć po następny kawałek.
Aby przygotować idealny placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką migdałową, należy postępować według poniższych kroków:
1. Do dużej miski lub garnka przesiać mąkę. Jajka z dodatkiem soli roztrzepać widelcem w dużym kubku i wylać w dołek zrobiony w mące. Na jajka wysypać cukier, a na niego pokruszyć w rękach drożdże (one także powinny być w temperaturze pokojowej). Na drożdże wylać szklankę oleju, a następnie szklankę ciepłego mleka z dodatkiem ekstraktu wanilii. Nie mieszać.
2. Składniki na ciasto przykryć ściereczką i zostawić w spokoju i cieple na około trzy godziny.
3. Po tym czasie wymieszać krótko, zaledwie do połączenia się składników na placek drożdżowy.
4. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
5. Na cieście ułożyć pokrojone truskawki i kruszonkę (by ją zrobić, wystarczy tylko niedbale zagnieść podane wyżej składniki).
6. Placek drożdżowy z truskawkami wstawić do zimnego piekarnika. Następnie ustawić grzanie "góra i dół" bez termoobiegu i piec w 185 stopniach przez 45-50 minut.
Smacznego!
Polecamy też przepisy na wegańskie burrito, leczo z boczniakami czy wegańskie curry z papają, orzechami nerkowca i miętą
Nie tylko placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką migdałową, czyli przepisy na inne smaczne desery!
Ciasto w minutę!
Szybkie ciasto z rabarbarem
Ciasto z dodatkiem jagód
Zobacz także: