Reklama

Reklama

Placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką migdałową

Przepis ten możecie wykorzystać dzięki uprzejmości autorki bloga "Historie słodko-słone". Placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką migdałową ma smak niepowtarzalny - kto raz skosztuje tego ciasta, nie będzie się mógł oprzeć, by nie sięgnąć po następny kawałek.

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szklanka drobnego cukru
  • 3/4 kostki drożdży (75 gramów)
  • szklanka oleju rzepakowego
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka ekstraktu z naturalnej wanilii
  • Na wierzch: około 300 gramów truskawek (lub innych owoców sezonowych)

Kruszonka migdałowa

Składniki

  • pół szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • pół szklanki płatków migdałowych,
  • pół kostki masła

Aby przygotować idealny placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką migdałową, należy postępować według poniższych kroków: 

1. Do dużej miski lub garnka przesiać mąkę. Jajka z dodatkiem soli roztrzepać widelcem w dużym kubku i wylać w dołek zrobiony w mące. Na jajka wysypać cukier, a na niego pokruszyć w rękach drożdże (one także powinny być w temperaturze pokojowej). Na drożdże wylać szklankę oleju, a następnie szklankę ciepłego mleka z dodatkiem ekstraktu wanilii. Nie mieszać.

2. Składniki na ciasto przykryć ściereczką i zostawić w spokoju i cieple na około trzy godziny.

Reklama

3. Po tym czasie wymieszać krótko, zaledwie do połączenia się składników na placek drożdżowy. 

4. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. 

5. Na cieście ułożyć pokrojone truskawki i kruszonkę (by ją zrobić, wystarczy tylko niedbale zagnieść podane wyżej składniki).

6. Placek drożdżowy z truskawkami wstawić do zimnego piekarnika. Następnie ustawić grzanie "góra i dół" bez termoobiegu i piec w 185 stopniach przez 45-50 minut.

Smacznego! 

Polecamy też przepisy na wegańskie burrito, leczo z boczniakami czy wegańskie curry z papają, orzechami nerkowca i miętą

Nie tylko placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką migdałową, czyli przepisy na inne smaczne desery! 

Ciasto w minutę! 

Szybkie ciasto z rabarbarem

Ciasto z dodatkiem jagód

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy