Placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawkami i kruszonką migdałową

Aktualizacja
Placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawami i kruszonką migdałową to uczta dla podniebienia
Placek drożdżowy bez wyrabiania z truskawami i kruszonką migdałową to uczta dla podniebienia 123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szklanka drobnego cukru
  • 3/4 kostki drożdży (75 gramów)
  • szklanka oleju rzepakowego
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka ekstraktu z naturalnej wanilii
  • Na wierzch: około 300 gramów truskawek (lub innych owoców sezonowych)

Kruszonka migdałowa

Składniki

  • pół szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • pół szklanki płatków migdałowych,
  • pół kostki masła
„Ewa gotuje”: Sałatka z buraczków i sera koziegoPolsatPolsat