Placek serowy pod bezową pierzynką
Przygotowanie:
Mandarynki przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ociekną. Zalewę zachowaj. Rozbij 6 jajek, oddziel żółtka od białek. Żółtka i pozostałe 2 całe jajka utrzyj ze 150 g cukru na puszystą masę.
Dołóż twaróg i mascarpone. Wsyp sernix. Dolej 100 ml zalewy z mandarynek. Wymieszaj dobrze mikserem. Na koniec dodaj owoce.
Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 50 minut. Na około 20 minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika ubij białka, powoli dosypując 200 g cukru.
Sernik wysuń z piekarnika, rozsmaruj na nim bezę, pozostawiając wolne brzegi (po 2 cm) z każdej strony. Ponownie wstaw do pieca. Zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz jeszcze 10-15 minut, aż beza ładnie się zrumieni. Sernik dobrze wystudź.
Przed podaniem możesz oprószyć go kakao.
Zobacz także: