Placek serowy pod bezową pierzynką
Składniki
- 3 puszki (każda po 315 ml) mandarynek lub innych owoców
- 8 jajek
- 350 g cukru
- 1,25 kg mielonego półtłustego twarogu
- 500 g mascarpone
- 1 torebka ulepszacza do sernika typu sernix
- tłuszcz i mąka do blachy
- ewentualnie kakao do oprószenia wypieku
Przygotowanie:
Mandarynki przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ociekną. Zalewę zachowaj. Rozbij 6 jajek, oddziel żółtka od białek. Żółtka i pozostałe 2 całe jajka utrzyj ze 150 g cukru na puszystą masę.
Dołóż twaróg i mascarpone. Wsyp sernix. Dolej 100 ml zalewy z mandarynek. Wymieszaj dobrze mikserem. Na koniec dodaj owoce.
Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 50 minut. Na około 20 minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika ubij białka, powoli dosypując 200 g cukru.
Sernik wysuń z piekarnika, rozsmaruj na nim bezę, pozostawiając wolne brzegi (po 2 cm) z każdej strony. Ponownie wstaw do pieca. Zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz jeszcze 10-15 minut, aż beza ładnie się zrumieni. Sernik dobrze wystudź.
Przed podaniem możesz oprószyć go kakao.
Zobacz także: