Prosty przepis na śliwowicę. Babcina nalewka to remedium na różne dolegliwości
Niestrawność, wysoki cholesterol, zaparcia? Prawdziwa śliwowica to eliksir na te problemy. O jej prozdrowotnych właściwościach wiedziały już nasze babcie, które przygotowywały trunek domowej roboty. Jak zrobić nalewkę ze śliwek węgierek? To nic trudnego. Wystarczą cztery składniki i cierpliwość, bo jej przygotowanie zajmuje trochę czasu.
Spis treści:
Domowa nalewka ze śliwek węgierek ma niezapomniany smak. Oprócz takich walorów, prawdziwa śliwowica ma również prozdrowotne właściwości. Nalewka zawiera antyoksydanty, które służą wsparciem dla układu odpornościowego i zmniejszają stany zapalne w organizmie. Co więcej, taka nalewka pomaga w problemach, które dotykają nasz układ pokarmowy.
Przygotowanie domowej śliwowicy to nic trudnego. Warto jednak pamiętać o tym, aby do tradycyjnej receptury wybrać mocno dojrzałe owoce i stosować się do wskazówek. Im trunek będzie dłużej leżakował, tym pełnia jego smaku będzie większa.
Śliwowica - przepis na nalewkę ze śliwek węgierek
Przepis na śliwowicę domowej roboty jest bardzo prosty. Wymaga wykorzystania 4 składników.
Składniki:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 0,7l spirytusu
- 0,7l wódki
- 400 g cukru
Sposób przygotowania:
- Umyj, a następnie pozbaw pestek śliwki. Tak przygotowane, włóż do dużego słoika.
- Zalej wódką i wymieszaj ze spirytusem.
- Zakręć słój i odstaw na 3-4 tygodnie.
- Gdy "leżakowanie" mikstury dobiegnie końca, odlej alkohol, zasyp cukrem śliwki. Ponownie zakręć słoik i znowu odstaw na 3-4 tygodnie.
- Syrop przelej do alkoholu i wymieszaj.
- Po 2-3 tygodniach możesz przefiltrować nalewkę. Pamiętaj o tym, by nalewka znajdowała się w zamkniętym słoiku lub butelce.
Do śliwowicy domowej roboty idealnie sprawdzą się również wędzone śliwki.
Śliwowica - właściwości prozdrowotne
W jakich dolegliwościach polega nalewka ze śliwek węgierek? Prawdziwa śliwowica to leczniczy napój, który jest pełen witamin i związków mineralnych. A te, jak wiadomo, mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Zobacz również:
- Zachowaj młody wygląd na długo! Dobre nawyki w męskiej pielęgnacjiart. sponsorowany
- Siwienie, wypadanie włosów, łupież, przetłuszczanie: najbardziej typowe męskie problemy z włosamiart. sponsorowany
- Leśnicy alarmują: niebezpieczna roślina już kwitnie w Polsce
- Po co ten filtr, czyli właściwie dlaczego powinniśmy chronić się przed promieniowaniem UV?art. sponsorowany
Śliwki węgierki zawierają witaminę C, która wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami tlenowymi. Ten silny antyoksydant zmniejsza stan zapalny w organizmie i spowalnia proces starzenia komórek. Śliwowica działa zatem na nasz organizm m.in. antyoksydacyjnie, moczopędnie, oczyszczająco i przeciwmiażdżycowo.
Prawdziwa śliwowica jest również bogata w:
- beta-karoten i witaminę K,
- wapń, potas i magnez mające dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia. Takie połączenie obniża ciśnienie krwi i pomaga pozbyć się obrzęków i wodnego cellulitu,
- jod, dzięki któremu tarczyca prawidłowo funkcjonuje,
- kwasy organiczne, w tym jabłkowy, winowy i cytrynowy, które pobudzają wydzielanie soków trawiennych i zmniejsza ryzyko zaparć.
Śliwowica - na co pomaga
Nalewka ze śliwek węgierek może pomóc m.in. przy zgadze, zaparciach, niestrawności, wzdęciach, bólu brzucha, zatruciach pokarmowych, miażdżycy, wysokim cholesterolu i umiarkowanym nadciśnieniu.
Śliwowica - kto nie powinien jej pić
Chociaż śliwowica ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, pamiętajmy, aby spożywać ją z umiarem! Dzienna dawka mikstury wynosi 60 ml i nie powinniśmy jej przekraczać. Spożycie nalewki ze śliwek węgierek powinny ograniczać osoby zmagające się z dną moczanową, cukrzycą i insulinoodpornością.
Kto nie może pić śliwowicy? Znajduje się ona na "czarnej liście" w następujących przypadkach:
- alergia na śliwki,
- ciąża i laktacja,
- alergia na alkohol,
- stosowanie leków, które wchodzą w reakcję z alkoholem,
- stan zapalny jelit,
- stan zapalny żołądka,
- wrzody żołądka,
- wrzody dwunastnicy.
Śliwowicy nie powinny spożywać dzieci i młodzież do ukończenia 18. roku życia.
***
Zobacz również: