Proste dania z sezonowymi produktami
Lato ma bardzo wiele zalet. Nie mam tutaj na myśli jedynie słonecznej pogody, wysokich temperatur i wakacji. W sklepach i na straganach możemy kupić mnóstwo świeżych warzyw i owoców. A może niektórzy z was, podobnie jak ja, uprawiają je w swoich ogródkach? Jeśli tak, to nawet lepiej! Mam dla was garść prostych dań, do których przygotowania warto wykorzystać sezonowe produkty.
Kiedy zaczyna się sezon na młode, polskie ziemniaki, to moi domownicy - ze mną na czele - bardzo się cieszą. Smakują zgoła inaczej niż te “starsze", którymi zajadamy się cały rok. Młode, gotowane, posypane posiekanym koperkiem i okraszone masłem, nawet solo są doskonałe! Często jemy je też z dodatkiem wiejskiego, zsiadłego mleka. Sprawdzi się też jarskie danie, jakim są ziemniaki właśnie z gotowanym kalafiorem i jajkiem sadzonym. Jajko sadzone można też serwować z dodatkiem szparagów z grilla. Poniżej znajdziecie przepis.
Zobacz także: Ewa Wachowicz poleca dania staropolskiej kuchni
Przygotowanie:
Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Odłamać twarde końcówki (można na nich ugotować zupę). Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować oliwą i upiec na grillu (najlepiej na płycie), obracając od czasu do czasu. Ruszt przed grillowaniem warto natłuścić. W ten sam sposób można zapiec szparagi w piekarniku.
Podawać z wiórkami zimnego masła, jajkiem sadzonym i grillowaną cytryną (wystarczy przeciąć na pół i upiec na ruszcie).
Jako że na straganach coraz więcej młodych warzyw i są one bardzo delikatne, to najlepiej przygotowywać je na parze. Podane na przykład z sosem czosnkowym będą stanowić kompletne danie. Na parze można też przyrządzać rybę i serwować właśnie z warzywami. Poniżej jedna z propozycji.
Opis przygotowania:
Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze. Podawać z sosem czosnkowym.
Opis przygotowania:
Do jogurtu dodać majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżą miętę. Posolić i wymieszać.
Mój “smak dzieciństwa" to kanapki z rzodkiewką. Chyba każdy z nas go pamięta! Nie wszyscy jednak wiedzą, że możemy ugotować zupę z dodatkiem tego warzywa! Jeśli podamy ją w garnuszku, to będziemy mogli cieszyć się jej smakiem w dowolnym miejscu: na balkonie, tarasie czy w ogrodzie.
Zobacz również: Ewa Wachowicz: Co i jak możemy wędzić w domu?
To danie jest o tyle oryginalne, że większość osób nie wyobraża sobie zupy z rzodkiewki. Zwykle “akceptujemy" ją jedynie na surowo, ewentualnie jako dodatek do poszczególnych sałatek. Zachęcam was do wykonania poniższego przepisu, ponieważ z całą pewnością zaskoczycie nim swoich gości, a może nawet samych siebie.
Opis przygotowania:
W garnku rozgrzać masło. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć. Wlać wywar, przykryć i ugotować. Dorzucić pokrojone w plastry rzodkiewki i pod przykryciem gotować jeszcze przez 10 minut.
Serek dodać do śmietany. Wymieszać. Zahartować gorącą zupą i przelać do garnka. Zagotować. Pod koniec przyprawić pieprzem. Podawać w kubku. Udekorować koperkiem.
Nie tylko warzywa i owoce. Oto coś, dla “mięsożerców"!
No dobrze, ale co z tymi, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez dodatku mięsa? Spokojnie, ponieważ i dla nich znajdzie się odpowiednia propozycja. Lekka, ale sycąca i z wykorzystaniem tego, co oferuje nam lato.
Jeśli lubicie mięso, to proponuję przygotować indyka z dodatkiem warzyw. Całość należy zapiec w naczyniu żaroodpornym - każdy będzie mógł nałożyć sobie porcję. Nie potrzeba wiele wysiłku, by przygotować to danie, które spokojnie wystarczy dla kilku osób.
Opis przygotowania:
Mięso pokroić w plastry, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Oprószyć curry. Przełożyć do zamykanego naczynia, skropić oliwą, wymieszać, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć młode marchewki (lub marchewkę pokrojoną w grube słupki). Na marchewkę dać różyczki brokułu i kalafiora. Przyprawić słodką papryką. Skropić oliwą, podlać winem. Przyprawić świeżym tymiankiem (można użyć suszonego). Na warzywach ułożyć zamarynowane mięso, na każdy kawałek dać trochę masła. Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.
Przeczytaj także: Proste przepisy na domowe pasty. Nie tylko do chleba!
Po wyjęciu udekorować posiekaną kolendrą. Podawać z cząstkami cytryny.
Lato, słodkie lato! Moi drodzy, delektujcie się tym czasem zarówno pod kątem pogody (łapcie wszystkie słoneczne chwile), ale też kulinarnym. Wszak to właśnie teraz warzywa i owoce są najświeższe i najsmaczniejsze.