Reklama

Reklama

Proste dania z sezonowymi produktami

Lato ma bardzo wiele zalet. Nie mam tutaj na myśli jedynie słonecznej pogody, wysokich temperatur i wakacji. W sklepach i na straganach możemy kupić mnóstwo świeżych warzyw i owoców. A może niektórzy z was, podobnie jak ja, uprawiają je w swoich ogródkach? Jeśli tak, to nawet lepiej! Mam dla was garść prostych dań, do których przygotowania warto wykorzystać sezonowe produkty.

Młode ziemniaki - z kwaśnym mlekiem i nie tylko!

Kiedy zaczyna się sezon na młode, polskie ziemniaki, to moi domownicy - ze mną na czele - bardzo się cieszą. Smakują zgoła inaczej niż te “starsze", którymi zajadamy się cały rok. Młode, gotowane, posypane posiekanym koperkiem i okraszone masłem, nawet solo są doskonałe! Często jemy je też z dodatkiem wiejskiego, zsiadłego mleka. Sprawdzi się też jarskie danie, jakim są ziemniaki właśnie z gotowanym kalafiorem i jajkiem sadzonym. Jajko sadzone można też serwować z dodatkiem szparagów z grilla. Poniżej znajdziecie przepis.

Zobacz takżeEwa Wachowicz poleca dania staropolskiej kuchni

Reklama

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • masło

Składniki do podania:

  • jajko sadzone
  • grillowana cytryna

Przygotowanie:

Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Odłamać twarde końcówki (można na nich ugotować zupę). Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować oliwą i upiec na grillu (najlepiej na płycie), obracając od czasu do czasu. Ruszt przed grillowaniem warto natłuścić. W ten sam sposób można zapiec szparagi w piekarniku.

Podawać z wiórkami zimnego masła, jajkiem sadzonym i grillowaną cytryną (wystarczy przeciąć na pół i upiec na ruszcie).

Jako że na straganach coraz więcej młodych warzyw i są one bardzo delikatne, to najlepiej przygotowywać je na parze. Podane na przykład z sosem czosnkowym będą stanowić kompletne danie. Na parze można też przyrządzać rybę i serwować właśnie z warzywami. Poniżej jedna z propozycji.

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 brokuł
  • kilka małych marchewek
  • 1 cukinia

Opis przygotowania:

Warzywa podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na parze. Podawać z sosem czosnkowym.

Składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • listki mięty
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Do jogurtu dodać majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę i świeżą miętę. Posolić i wymieszać.

Proste dania z sezonowymi produktami

Mój “smak dzieciństwa" to kanapki z rzodkiewką. Chyba każdy z nas go pamięta! Nie wszyscy jednak wiedzą, że możemy ugotować zupę z dodatkiem tego warzywa! Jeśli podamy ją w garnuszku, to będziemy mogli cieszyć się jej smakiem w dowolnym miejscu: na balkonie, tarasie czy w ogrodzie.

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Co i jak możemy wędzić w domu?

To danie jest o tyle oryginalne, że większość osób nie wyobraża sobie zupy z rzodkiewki. Zwykle “akceptujemy" ją jedynie na surowo, ewentualnie jako dodatek do poszczególnych sałatek. Zachęcam was do wykonania poniższego przepisu, ponieważ z całą pewnością zaskoczycie nim swoich gości, a może nawet samych siebie.

Składniki

  • 1 l wywaru drobiowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 3 łyżki serka homogenizowanego
  • pieprz
  • pęczek koperku do dekoracji

Opis przygotowania:

W garnku rozgrzać masło. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć. Wlać wywar, przykryć i ugotować. Dorzucić pokrojone w plastry rzodkiewki i pod przykryciem gotować jeszcze przez 10 minut.

Serek dodać do śmietany. Wymieszać. Zahartować gorącą zupą i przelać do garnka. Zagotować. Pod koniec przyprawić pieprzem. Podawać w kubku. Udekorować koperkiem.

Nie tylko warzywa i owoce. Oto coś, dla “mięsożerców"!

No dobrze, ale co z tymi, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez dodatku mięsa? Spokojnie, ponieważ i dla nich znajdzie się odpowiednia propozycja. Lekka, ale sycąca i z wykorzystaniem tego, co oferuje nam lato.

Jeśli lubicie mięso, to proponuję przygotować indyka z dodatkiem warzyw. Całość należy zapiec w naczyniu żaroodpornym - każdy będzie mógł nałożyć sobie porcję. Nie potrzeba wiele wysiłku, by przygotować to danie, które spokojnie wystarczy dla kilku osób.

Składniki

  • 500 g fileta z piersi indyka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • oliwa
  • kilkanaście młodych marchewek
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • świeży tymianek
  • trochę masła

Składniki do podania:

  • pęczek kolendry
  • cytryna

Opis przygotowania:

Mięso pokroić w plastry, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Oprószyć curry. Przełożyć do zamykanego naczynia, skropić oliwą, wymieszać, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć młode marchewki (lub marchewkę pokrojoną w grube słupki). Na marchewkę dać różyczki brokułu i kalafiora. Przyprawić słodką papryką. Skropić oliwą, podlać winem. Przyprawić świeżym tymiankiem (można użyć suszonego). Na warzywach ułożyć zamarynowane mięso, na każdy kawałek dać trochę masła. Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.

Przeczytaj takżeProste przepisy na domowe pasty. Nie tylko do chleba!

Po wyjęciu udekorować posiekaną kolendrą. Podawać z cząstkami cytryny.

Lato, słodkie lato! Moi drodzy, delektujcie się tym czasem zarówno pod kątem pogody (łapcie wszystkie słoneczne chwile), ale też kulinarnym. Wszak to właśnie teraz warzywa i owoce są najświeższe i najsmaczniejsze.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | Ewa Wachowicz | Ewa Wachowicz przepisy | przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy