Prosty i szybki przepis na naleśniki

Aktualizacja

Polacy chętnie jedzą naleśniki, bo są smaczne i bardzo łatwo je zrobić. Podstawowy przepis jest prosty, więc poradzi sobie z nim niemal każdy. Można go urozmaicić o owoce lub inne dodatki w zależności od tego, jakie smaki preferujemy!

Przygotowanie idealnych naleśników wymaga wprawy, ale prawie każdy poradzi sobie z podstawowym przepisem
Przygotowanie idealnych naleśników wymaga wprawy, ale prawie każdy poradzi sobie z podstawowym przepisem123RF/PICSEL

Nie możesz przestać myśleć o przepysznych naleśnikach, które robiła ci twoja mama lub babcia, ale nie jesteś pewien, czy poradzisz sobie z ich przygotowaniem? 

Nie martw się, bo to jedno z najprostszych dań, jakie zrobisz w swoim domu, wykorzystując podstawowe składniki ze swojej lodówki. 

Wystarczy, że zaopatrzysz się w patelnię, mąkę, olej, jajka i podstawowe przyprawy oraz ewentualnie owoce lub warzywa, w zależności od tego, jakie naleśniki lubisz. 

Składniki

  • woda
  • olej do smażenia
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • (cukier opcjonalnie)
  • 200 g mąki pszennej
  • mleko - około dwie szklanki
3-4 osób

Przygotowanie naleśników. Zrób to sam!

Przygotowanie naleśników zacznij od przesiania mąki do miski.

Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj je tak, aby nie było grudek.

Odstaw je na pół godziny. Jeśli boisz się, że ciasto nie wyjdzie odpowiednio, skorzystaj z prostego triku. 

Do ciasta możesz dodać odrobinę wody gazowanej, aby uzyskać idealną konsystencję.

Dzięki temu wyjdzie idealnie.

Na rozgrzanym oleju smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Możesz dodać do nich ulubione owoce lub inne dodatki, w zależności od tego, czy chcesz zjeść naleśniki na słodko czy słono. 

Czytaj również:

Naleśniki z serem

Naleśniki idealne

Zobacz także:

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?