Pstrąg w migdałach

Aktualizacja

Szukasz przepisu na smaczny letni obiad lub kolację, który zachwyci nie tylko ciebie, ale również całą twoją rodzinę? Pstrąg w migdałach na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Jest wyjątkowo delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku.

Pstrąg w migdałach to danie, które smakuje wielu osobom
Pstrąg w migdałach to danie, które smakuje wielu osobom123RF/PICSEL

Składniki

  • świeży lub mrożony pstrąg,
  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • opakowanie płatków migdałowych,
  • sól,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania pstrąga w migdałach

Chcesz przygotować pstrąga w migdałach? Zacznij od opłukania ryby, a następnie osól ją i środek skrop delikatnie sokiem z cytryny.

Jajko rozbij, rozbełtaj widelcem i dodaj do niego pokrojone migdały. Następnie wymieszaj całość dokładnie. 

Obtocz rybę w mące, a potem w jajku z migdałami.

Całość wrzuć na mocno rozgrzany tłuszcz i smaż obu stron tak, aby pstrąg w migdałach uzyskał przepiękny złoty kolor.

Jak podawać pstrąga w migdałach?

Pstrąga w migdałach możesz podawać w dowolny sposób, wedle uznania, np. na liściu sałaty, z majonezem, sosem tatarskim i frytkami lub z sałatką.

„Ewa gotuje”: Szakszuka po góralskuPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?