Rosół według staropolskiego przepisu
Rosół to potrawa, którą uwielbiają Polacy i zwykle podawana jest na niedzielny obiad. Jest aromatyczna i smaczna, jednak rosół można wykorzystać także jako bazę do innych zup. Oto przepis na rosół staropolski, którego używano od pokoleń. Ważne, by odstawić go na noc, aby smaki się przegryzły.
Składniki
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 3 marchewki
- pieprz
- sól
- 30 dag mięsa wołowego
- 1/2 selera
- natka pietruszki
- 50 dag kurczaka na rosół (porcji rosołowej)
- 1 pietruszka
- 1 por
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
Rosół staropolski - jak przygotować:
1. Mięso dokładnie oczyścić, umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (tak, by mięso było całkowicie przykryte) i zagotować na dużym ogniu. Gdy na powierzchni zbierze się szara piana (tzw. szumowiny), wylać całą wodę i kolejny raz wypłukać mięso na rosół w zimnej wodzie.
2. Mięso na rosół włożyć do garnka, zalać zimną wodą i na niewielkim ogniu gotować przez około 30 min.
3. W międzyczasie warzywa do rosołu obrać, umyć, osuszyć i pokroić na większe kawałki.
4. Cebulę przekroić na pół i podpiec nad ogniem - wbić na widelec i trzymać ostrożnie nad palnikiem gazowym. Jeśli korzystasz z kuchenki indukcyjnej lub elektrycznej, cebulę podsmażyć na patelni lub zgrillować w piekarniku.
5. Do gotującego się mięsa dodać warzywa i przyprawy. Lekko przykryć pokrywką i gotować około godziny. Im dłużej rosół będzie dochodzić, tym będzie bardziej aromatyczny. Następnie rosół przecedzić, by pozbyć się fragmentów mięsa. Podawać z natką i marchewką.
Sekret staropolskiego rosołu
Aby rosół nabrał aromatu i wyraźniejszego smaku, można go odstawić na noc w chłodne miejsce. Wywar nasiąknie składnikami i będzie lepiej smakował.
Zobacz także inne staropolskie przepisy:
Jeśli masz ochotę na inną staropolską potrawę, polecamy bigos staropolski.
Zrazy to jedna z tych potraw, o których można usłyszeć, kiedy Polacy rozmawiają o przeszłości.
Riczet to jednogarnkowe danie, na którego przygotowanie nie potrzebujesz dużo czasu.