Rosół według staropolskiego przepisu
Rosół to potrawa, którą uwielbiają Polacy i zwykle podawana jest na niedzielny obiad. Jest aromatyczna i smaczna, jednak rosół można wykorzystać także jako bazę do innych zup. Oto przepis na rosół staropolski, którego używano od pokoleń. Ważne, by odstawić go na noc, aby smaki się przegryzły.
1. Mięso dokładnie oczyścić, umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą (tak, by mięso było całkowicie przykryte) i zagotować na dużym ogniu. Gdy na powierzchni zbierze się szara piana (tzw. szumowiny), wylać całą wodę i kolejny raz wypłukać mięso na rosół w zimnej wodzie.
2. Mięso na rosół włożyć do garnka, zalać zimną wodą i na niewielkim ogniu gotować przez około 30 min.
3. W międzyczasie warzywa do rosołu obrać, umyć, osuszyć i pokroić na większe kawałki.
4. Cebulę przekroić na pół i podpiec nad ogniem - wbić na widelec i trzymać ostrożnie nad palnikiem gazowym. Jeśli korzystasz z kuchenki indukcyjnej lub elektrycznej, cebulę podsmażyć na patelni lub zgrillować w piekarniku.
5. Do gotującego się mięsa dodać warzywa i przyprawy. Lekko przykryć pokrywką i gotować około godziny. Im dłużej rosół będzie dochodzić, tym będzie bardziej aromatyczny. Następnie rosół przecedzić, by pozbyć się fragmentów mięsa. Podawać z natką i marchewką.
Aby rosół nabrał aromatu i wyraźniejszego smaku, można go odstawić na noc w chłodne miejsce. Wywar nasiąknie składnikami i będzie lepiej smakował.
Zobacz także inne staropolskie przepisy:
Jeśli masz ochotę na inną staropolską potrawę, polecamy bigos staropolski.
Zrazy to jedna z tych potraw, o których można usłyszeć, kiedy Polacy rozmawiają o przeszłości.
Riczet to jednogarnkowe danie, na którego przygotowanie nie potrzebujesz dużo czasu.