Reklama

Sałatka z nasionami chia

​Sałatka z jabłkiem, brokułem, kalafiorem i kapustą to podstawa i prawdziwy hit diety ujemnych kalorii. W tym przepisie dressing przygotowany jest z nasion chia, które mają łagodny, nieco orzechowy posmak. Te maleńkie energetyczne kuleczki są pełne cennych składników odżywczych, a także błonnika, dzięki czemu szybko wypełniają żołądek.

Składniki

  • 1/3 miarki startego jabłka
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 miarka startego kalafiora
  • 1 miarka startej marchewki
  • 1 miarka startej czerwonej kapusty
  • 1 miarka startego brokułu

Przygotowanie:

Przygotuj dressing. Wrzuć do miski starte jabłko. Dodaj nasiona chia i odstaw na 5 minut, aby napęczniały. Następnie dodaj sok z cytryny, ocet i musztardę. Wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.

Wrzuć do dużej miski pozostałe składniki. Dodaj dressing i wymieszaj całość dokładnie. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki - Aby przygotować fantastyczny lunch, dodaj do sałatki 85 gramów ulubionego chudego białka zwierzęcego pokrojonego w kostkę.  Dressing będzie miał głębszy, bogatszy smak, jeśli dodasz do niego 1 łyżkę aminokwasów kokosowych.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Dieta ujemnych kalorii".

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy