Sałatka z nasionami chia
Sałatka z jabłkiem, brokułem, kalafiorem i kapustą to podstawa i prawdziwy hit diety ujemnych kalorii. W tym przepisie dressing przygotowany jest z nasion chia, które mają łagodny, nieco orzechowy posmak. Te maleńkie energetyczne kuleczki są pełne cennych składników odżywczych, a także błonnika, dzięki czemu szybko wypełniają żołądek.

Składniki
- 1/3 miarki startego jabłka
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 miarka startego kalafiora
- 1 miarka startej marchewki
- 1 miarka startej czerwonej kapusty
- 1 miarka startego brokułu
Przygotowanie:
Przygotuj dressing. Wrzuć do miski starte jabłko. Dodaj nasiona chia i odstaw na 5 minut, aby napęczniały. Następnie dodaj sok z cytryny, ocet i musztardę. Wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.
Wrzuć do dużej miski pozostałe składniki. Dodaj dressing i wymieszaj całość dokładnie. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki - Aby przygotować fantastyczny lunch, dodaj do sałatki 85 gramów ulubionego chudego białka zwierzęcego pokrojonego w kostkę. Dressing będzie miał głębszy, bogatszy smak, jeśli dodasz do niego 1 łyżkę aminokwasów kokosowych.
Przepis pochodzi z książki "Dieta ujemnych kalorii".

Zobacz także: