Reklama

Sałatka ziemniaczana

Można wykorzystać ziemniaki gotowane w całości z poprzedniego dnia.

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 10 dag w plastrów boczku
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cebula czerwona
  • 40 dag ziemniaków
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać i pokroić. Cebulę pokroić w piórka, boczek przesmażyć, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Koper posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem, wymieszać. Podawać z plastrami usmażonego boczku, udekorowane gałązkami kopru.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy