Sardynki z patelni
Dobry pomysł na szybką kolację na ciepło.

Składniki
- 50 dag świeżych sardynek
- 30 dag żółtych i czerwonych pomidorów cherry
- 5 dag czarnych oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka octu winnego
- 14 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
Żółtko wymieszać z octem i posiekanym czosnkiem. Ciągle ucierając, dodać 10 łyżek oliwy, doprawić solą i pieprzem.Ryby oczyścić, posolić, obtoczyć w mące. Smażyć na 3 łyżkach oliwy z obu stron na złoto. Trzymać w cieple. Cebulę posiekać, dusić 5 min z pomidorami na reszcie oliwy. Dodać ryby, polać sosem. Udekorować rozmarynem i oliwkami.Zobacz także: