Serbska zupa fasolowa
Idealna na chłodne dni.
Składniki
- 400 g fasoli z puszki
- 1 strąk żółtej papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów bez skórki (po 425 ml)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 l bulionu
- 300 g kiełbasy
- olej
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz
1. Cebulę posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w paski. Fasolkę osącz z zalewy, opłucz. Kiełbasę pokrój w plasterki.
2. W garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz paprykę. Mieszając, smaż 3-4 min. Dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty czosnek, wymieszaj. Wlej bulion, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 10 min. Następnie dodaj pomidory z puszki. Gotuj ok. 15 min. Dodaj fasolkę oraz kiełbasę, podgrzewaj jeszcze ok. 5 min. Dopraw papryką, solą i pieprzem.