Seromakowiec na kruchym spodzie
Pięknie udekorowane wypieki będą ozdobą wielkanocnego stołu. Wypróbuj przepis na sernik z makiem.
Składniki
na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 100 g masła
na masę serową
- 4 jajka
- 3-4 szklanki cukru
- 1 kg twarogu sernikowego
- 150 g masła
- 2 op. budyniu waniliowego
na masę makową
- gotowa masa makowa (850 g)
- 1 jajko +1 białko
- 3 łyżki kaszy manny
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i cukier wanilinowy, żółtko i masło. Szybko zagnieć ciasto. Wylep nim dno wyłożonej pergaminem formy. Włóż do lodówki na 30 minut. Podpiecz 30 minut w 180°C.
2. Masło utrzyj z cukrem na puch. Miksując, dodawaj po jednym jajku i po łyżce twarogu. Wsyp budyń i wymieszaj. Masę makową zmiksuj z jajkiem, białkiem i kaszą manną. 3 Na podpieczony spód wyłóż masę makową, a na nią masę serową (lub odwrotnie). Piecz 75 minut w 180°C. Przed podaniem ciasto polukruj.
Zobacz także: