Reklama

Seromakowiec na kruchym spodzie

Pięknie udekorowane wypieki będą ozdobą wielkanocnego stołu. Wypróbuj przepis na sernik z makiem.

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 100 g masła

Składniki na masę serową

  • 4 jajka
  • 3-4 szklanki cukru
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 g masła
  • 2 op. budyniu waniliowego

Składniki na masę makową

  • gotowa masa makowa (850 g)
  • 1 jajko +1 białko
  • 3 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i cukier wanilinowy, żółtko i masło. Szybko zagnieć ciasto. Wylep nim dno wyłożonej pergaminem formy. Włóż do lodówki na 30 minut. Podpiecz 30 minut w 180°C. 

2. Masło utrzyj z cukrem na puch. Miksując, dodawaj po jednym jajku i po łyżce twarogu. Wsyp budyń i wymieszaj. Masę makową zmiksuj z jajkiem, białkiem i kaszą manną. 3 Na podpieczony spód wyłóż masę makową, a na nią masę serową (lub odwrotnie). Piecz 75 minut w 180°C. Przed podaniem ciasto polukruj.

Reklama

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy