Seromakowiec na kruchym spodzie
Pięknie udekorowane wypieki będą ozdobą wielkanocnego stołu. Wypróbuj przepis na sernik z makiem.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder i cukier wanilinowy, żółtko i masło. Szybko zagnieć ciasto. Wylep nim dno wyłożonej pergaminem formy. Włóż do lodówki na 30 minut. Podpiecz 30 minut w 180°C.
2. Masło utrzyj z cukrem na puch. Miksując, dodawaj po jednym jajku i po łyżce twarogu. Wsyp budyń i wymieszaj. Masę makową zmiksuj z jajkiem, białkiem i kaszą manną. 3 Na podpieczony spód wyłóż masę makową, a na nią masę serową (lub odwrotnie). Piecz 75 minut w 180°C. Przed podaniem ciasto polukruj.
Zobacz także: